Virozele respiratorii fac ravagii în colectivităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virozele respiratorii sunt în creştere, iar copiii şi adolescenţii sunt cei care cad primii victime răcelilor de sezon. Specialiştii spun însă că vaccinul antigripal nu este o soluţie decât pentru cei cu imunitatea foarte scăzută.

Numărul de viroze respiratorii este în creştere, iar medicii se aşteaptă la o explozie de cazuri în următoarele două săptămâni, în condiţiile în care meterologii au anunţat deja că iarna îşi intră în drepturi încă din această săptămână. Ieri-dimineaţă, zeci de copii au ajuns la Spitalul Clinic de  copii „Victor Gomoiu“ din Capitală, majoritatea cu febră mare şi tuse. Doctorii atrag atenţia că antibioticele nu sunt o soluţie, la fel cum nici vaccinul antigripal nu este cel mai indicat în cazul copiilor sănătoşi.

„A fost o vâltoare de copii în această dimineaţă (ieri – n.r.). Vorbim de toate categoriile de vârstă - de la copii mici, la adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Aceste viroze au apărut pe fondul schimbării de temperatură şi ne aşteptăm ca ele să crească, mai ales în colectivităţi. Trebuie să ţinem cont de faptul că sunt multe situaţiile în care părinţii nu au cu cine să îşi lase copilul acasă şi preferă să îl trimită la şcoală”, a explicat medicul Diana Ionescu, şeful secţiei ORL de la Spitalul „Gomoiu“.

Antibioticele trebuie evitate

Potrivit acesteia, antibioticele sunt de evitat atâta timp cât ele nu au fost prescrise de un medic. „Există tot felul de plante şi de medicamente care pot fi administrate, iar în caz de febră, sunt recomandate antitermicele. În orice caz, le recomandăm părinţilor să vină imediat cu copiii la doctor”, a subliniat dr. Diana Ionescu.

La rândul său, medicul şcolar Silvia Spiridon spune că în lunile octombrie şi noiembrie este cea mai mare incidenţă de viroze respiratorii în şcoli şi grădiniţe. „Este destul de greu să faci un triaj în condiţiile în care ai 600 de copii într-o şcoală şi să-i trimiţi acasă pe cei care sunt bolnavi. Uneori, ne este dificil şi să îi ţinem sub observaţie”, a adăugat şi doctorul, adăugând că tot ce poate face este să le aplice un tratament de urgenţă elevilor care vin la şcoală şi au viroze respiratorii.

Şi adulţii au trecut pragul cabinetelor medicale

De altfel, foarte mulţi români care au vrut să evite spitalele s-au prezentat la medicul de familie pentru a primi tratament pentru răceală. Medicul de familie Daniela Ştefănescu spune că nu au existat cazuri de gripă decât izolat, dar atrage atenţia că vaccinarea este obligatorie în cazul bătrânilor, al persoanelor care suferă de boli cronice şi al copiilor cu imunitatea scăzută.

„Deocamdată e vorba doar de viroze, pe care le punem pe seama modificărilor de temperatură. Practic, organismul nostru nu a reuşit să se adapteze variaţiilor de temperatură. Persoanele care vor să se protejeze împotriva gripei şi a virozelor de sezon ar trebui să îşi cumpere vaccinul antigripal chiar din farmacii”, a conchis specialista.

Vaccinul antigripal nu se administrează tuturor copiilor

Medicii sunt de părere că vaccinul antigripal nu trebuie administrat tuturor copiilor, ci doar celor care suferă de anumite patologii sau care au imunitatea foarte scăzută. „Vaccinul antigripal nu se face în masă, la toţi copiii, există şi alte modalităţi prin care pot fi tratate răcelile sau gripa - de la medicamente pe bază de plante până la siropuri care stimulează imunitatea copiilor. Vaccinul antigripal este o soluţie pentru copii atent selectaţi”, a explicat medicul Diana Ionescu, şeful secţiei ORL de la Spitalul „Gomoiu“ din Capitală.

Şi medicul şcolar Silvia Spiridon spune că vaccinul antigripal nu se face în liceu sau în şcoală. „Nu ştiu în ce măsură i-ar ajuta pe aceşti copii serul antigripal. Din punctul meu de vedere, vaccinul antigripal ar trebui administrat doar de medicul de familie şi doar copiilor care au anumite probleme, asta pentru că medicul de familie ştie cel mai bine cazuistica”, a precizat medicul şcolar, adăugând că de regulă părinţii îşi dau consimţământul pentru anumite vaccinări, dar nu şi pentru cea antigripală.

Cum va fi sezonul de gripă 2014/2015

Sezonul de gripă 2014/2015 va fi unul uşor, susţin însă specialiştii, care spun că circulaţia virusurilor în această iarnă nu va fi foarte intensă. Cu toate acestea, riscul unei epidemii există în condiţiile în care doar 5% din cetăţeni s-au vaccinat în sezonul anterior.

Astfel, ţara noastră înregistrează una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, la polul opus situându-se ţări precum Olanda, unde 82% din populaţie se imunizează, urmată de Marea Britanie, unde 78% din cetăţeni s-au vaccinat împotriva virusului gripal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite