Turcan: Nu cred că vom închide şcolile la nivel naţional. Ce spune despre procesiunile religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan, foto gov.ro
Raluca Turcan, foto gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că autorităţile nu iau în calcul o introducere a şcolilor la nivel naţional în scenariul roşu, în situaţia unei creşteri a numărului de îmbolnăviri de COVID-19, decizii de acest fel urmând a fi luate la nivel local, în funcţie de situaţia din fiecare regiune.

 "Ar fi anapoda, oarecum, în unele localităţi în care nu ai niciun caz să introduci şcolile în scenariul roşu doar pentru că în alte localităţi ai o creştere a numărului de infectări”, consideră Raluca Turcan. 

"Nu cred că ne apropiem la nivel naţional cu o închidere a şcolilor şi o includere a tuturor şcolilor în scenariul roşu. Nu este de dorit, toate studiile arată că învăţământul cu prezenţă fizică dă rezultate mult mai bune. De aceea am lăsat la latitudinea autorităţilor locale. (..) Ar fi anapoda, oarecum, în unele localităţi în care nu ai niciun caz să introduci şcolile în scenariul roşu doar pentru că în alte localităţi ai o creştere a numărului de infectări”, a afirmat Raluca Turcan marţi seară, la B1 Tv. 

Ea a precizat că decizia Guvernului "la nivel naţional este ca, în principiu, şcoala să se desfăşoare faţă în faţă cu respectarea celor două criterii”, cel epidemiologic şi cel privind respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce priveşte dotările unităţilor de învăţământ în contextul crizei sanitare, vicepremierul a susţinut că şcolile "au tot ce le trebuie” pentru lunile octombrie şi noiembrie. 

Ea a cerut autorităţilor locale să se implice în buna funcţionare a unităţilor de învăţământ, arătând că nu mai există preocuparea pentru campania electorală, iar aleşii locali trebuie să se preocupe de acest aspect. 

Raluca Turcan a arătat că finanţările pe fonduri europene "nu au avut şi nici nu au culoare politică” şi că inclusiv în ceea ce priveşte dotarea şcolilor "nu există preferinţă în acordarea banilor”, vicepremierul subliniind faptul că alocările pentru unităţile şcolare nu au avut nicio legătură cu vreun criteriu politic. 

"Suntem în acest moment departe de scenariul din primăvară şi depinde foarte mult de cum acţionăm în perioada următoare”, a mai afirmat viceprim-ministrul.

 

Turcan, despre procesiunile religioase

Vicepremierul Raluca Turcan susţine că autorităţile îşi doresc "un efort comun, în perioadă de criză” şi explică faptul că au decis organizarea procesiunilor şi evenimentelor religioase numai cu participarea localnicilor, nu şi a pelerinilor, pentru că transportul către unele zone cunoscute pentru turismul ecumenic este unul cu potenţial ridicat de transmitere a bolii provocate de noul coronavirus.

"Potenţial de controversă putem găsi aproape oricând şi oriunde. În campania electorală nu transportam oamenii cu autocarele spre anumite destinaţii unde petreceau ore în şir în autocar. Aceste restricţii ţin foarte mult de participarea la procesiuni pentru oamenii din comunitatea respectivă, să nu se mai folosească acest turism ecumenic pentru că partea de transport a lăsat foarte mult de dorit”, a afirmat Raluca Turcan marţi seară, într-o emisiune a B1 Tv.

Ea a precizat că autorităţile îşi doresc "un efort comun, în perioadă de criză”.

"Până la urmă, noi nu venim să spunem nu mai aveţi voie să faceţi procesiuni sau evenimente religioase, dar am spus: haideţi să încercăm să facem acest efort de comun acord şi la evenimente, mai ales în perioadă de criză, să participe mai puţini oameni”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a mai afirmat că la procesiunile religioase participă îndeosebi oameni în vârstă sau bolnavi, care sunt cei mai expuşi îmbolnăvirii din cauza SARS-CoV-2. 

"Practic, partea de pre-spitalizare este extrem de importantă”, a mai afirmat Turcan.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, luni seară, că manifestările religioase se vor desfăşura "numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea”  i fără participarea pelerinilor sau a credincioşilor din alte localităţi. 

"Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat Raed Arafat.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite