STUDIU Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca în exces îi determină pe angajaţi să bea alcool FOTO Adevărul
Munca în exces îi determină pe angajaţi să bea alcool FOTO Adevărul

Un studiu recent arată că munca în exces îi determină pe angajaţii care petrec mai mult de 48 de ore pe săptămână la locul de muncă să consume alcool, punându-şi astfel în pericol starea de sănătate.

Concret, cercetătorii au analizat o serie de studii care au implicat peste 400.000 de persoane, ajungând la concluzia că angajaţii care lucrează peste 48 de ore pe săptămână — pragul stabilit de o directivă europeană privind munca — sunt mai predispuşi să consume alcool într-o cantitate care le pune în pericol sănătatea, subliniază Agerpres.

Oamenii de ştiinţă susţin că un consum riscant presupune 14 băuturi alcoolice pe săptămână pentru femei şi 12 pentru bărbaţi, referinţa fiind unitatea de alcool, adică 10 grame de alcool pur. Mai exact, un pahar mic de whisky, unul de vin sau o halbă de bere, arată sursa citată.

Riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare, ridicat

Potrivit cercetătorilor britanici, persoanele  care lucrează 49-54 de ore pe săptămână sau a căror perioadă săptămânală de lucru se poate prelungi până la 55 de ore sau chiar la mai mult au un risc crescut (de 13%, respectiv 12% mai mare) de a abuza de alcool, comparativ cu angajaţii care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.

În plus, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, riscul de accidente sau cel de dezvoltare a unor probleme de sănătate mintală creşte şi el.

Analiza experţilor a inclus 14 ţări dezvoltate: Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, Statele Unite, Franţa, Finlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Suedia şi Taiwan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite