STUDIU: 2015 ar putea fi cel mai călduros an din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Temperaturile la nivel global au depăşit în 2015 recordul stabilit în vara anului trecut, ceea ce înseamnă că anul acesta au fost cele mai ridicate temperaturi din ultimii 135 de ani, potrivit Agenţiei Americane Naţionale de Oceanografie şi Atmosferă.

New York Times scrie că "The National Oceanic and Atmospheric Administration" a anunţat miercuri că luna septembrie din acest an a fost cea mai călduroasă la nivel global de când meteorologii înregistrează schimbările climatice ale planetei, adică din 1880.

Agenţia americană a mai spus că perioada ianuarie 2015 – septembrie 2015 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 135 de ani. Motivul pentru care temperaturile au ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat până acum are de a face cu mişcarea curentului oceanic El Nino, prin care s-au eliberat în atmosferă cantităţi mari de căldură. Şi în 1997 şi 1998, El Nino a avut acelaşi efect de încălzire globală, iar cercetătorii spun că fenomenul s-a repetat şi datorită încălzirii globale cauzate de efectul de seră.

"Lumea se încălzeşte şi vedem asta peste tot, de la Oceanul Indian până la Oceanul Atlantic şi Marea Nordului. E incredibil ce ne arată datele, eu nu am mai văzut aşa ceva", a declarat Jessica Blunden, cercetător la Agenţia Americană de Oceanografie.

Efectele combinate ale El Niño şi încălzirea cu efect de seră probabil au contribuit la incendiile forestiere din Indonezia, la o secetă incipientă în Australia şi la o secetă severă în Etiopia, mai scrie New York Times. Aceste efecte s-ar putea intensifica în următoarele luni, El Nino urmând să-şi atingă apogeul şi apoi, treptat, ar urma să dispară.

Modelele anterioare sugerează că El Niño va trimite cantităţi neobişnuite de ploaie şi zăpadă în sud-vestul Americii şi în California, ceea ce va genera inundaţii şi alunecări de teren. Efectele din California nu sunt o certitudine, au spus experţii, dar dacă vor avea loc, ele ar putea fi mai puternice în a doua parte a iernii.

La începutul acestui an, încălzirea globală a contribuit la o val de căldură de primăvară în India şi Pakistan, care a ucis mii de oameni, temperaturile ajungând la 48 de grade Celsius în unele părţi din India. Efectele asupra lumii naturale au fost, de asemenea severe, cu temperaturi oceanice extreme care au dus la albirea recifelor de corali din întreaga lume.

Deşi are un impact la nivel mondial, El Niño provine din estul Oceanului Pacific în zona tropicală. Încălzirea globală se produce atunci când condiţiile meteorologice normale se schimbă într-un mod care permite oceanului să elibereze cantităţi mari de căldură stocate în atmosferă, iar valurile atmosferice pot călători mii de kilometri, redistribuind căldură şi umiditate pe tot globul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite