UPDATE Sindicaliştii de la Ambulanţă au pichetat sediile ministerelor Muncii şi Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicalişti de la Ambulanţă
Sindicalişti de la Ambulanţă

Sindicaliştii de la Ambulanţă au pichetat miercuri sediile ministerelor Muncii şi Sănătăţii, în cadrul protestelor lansate la nivel naţional, prin care aceştia cer stoparea diminuării veniturilor lunare începând cu 1 ianuarie 2018.

UPDATE „(...) Vă propunem să aprobăm ordonanţa care priveşte desemnarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să facă achiziţia centralizată de ambulanţe atât pentru SMURD, cât şi pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Noi considerăm că prin această achiziţie centralizată vom avea economii importante datorate numărului de ambulanţe achiziţionate şi în acelaşi mod, asigurăm o anumită standardizate a acestor echipamente”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la începutul şedinţei de Gvuern.

Potrivit acesteia, achiziţia se va face printr-un program multianual, pe o perioadă de patru ani, fiind vorba despre 2.200 de ambulanţe de tip A, pentru pacienţii neasistaţi, de tip B, pentru intervenţie de urgenţă şi prim ajutor, şi de tip C, pentru urgenţele medicale majore, cu medic la bord. Pentru SMURD, se vor achiziţiona doar ambulanţe de tip B şi C.

Carmen Dan a precizat că peste 50 la sută din parcul de ambulanţe SMURD şi SABIf depăşesc şapte ani vechime, iar mare parte din acestea au atins chiar 10 ani. De asemenea, ministrul de Interne a adăugat că secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, va coordona achitivităţile privind finanţarea şi derularea procedurilor de achiziţie, precum şi livrarea ambulanţelor.

Premierul Mihai Tudose a spus, la rândul său, că înţelege nemulţumirea sindicaliştilor care au pichetat, miercuri, ministerul Sănătăţii şi ministerul Muncii. „Acesta a fost un mesaj pentru sindicatele de la ambulanţă, salvare care au fost astăzi (miercuri, n.r.) în stradă. Le spun că au dreptate, nu pot să îşi desfăşoare activitatea cu echipamente mai vechi de 10 ani care se desfac pe drum. Nu suntem noi de vină că s-a ajuns aici, dar trebuie să se rezolve stiuaţia”, a declarat premierul. La şedinţa de Guvern, care a început la ora 16.00, nu participă şi vicepremierul Sevil Shhaideh, care a fost audiată la DNA, miercuri după-amiază.

UPDATE Între orele 10:30-11:30 va fi pichetat Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, iar între 11:30 şi 12:30 va fi pichetat Ministerul Sănătăţii. După aceea, protestatarii ar urma să se deplaseze în coloană pe traseul Cristian Popişteanu - Calea Victoriei - Piaţa Naţiunilor Unite - B-dul Naţiunilor Unite - B-dul Libertăţii şi Piaţa Constituţiei, unde vor sta de la ora 13:15 până la 14:15.

Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivel naţional, pe perioadă nedeterminată, iar din 5 octombrie pe toate ambulanţele au fost puse afişe cu inscripţia "Protest naţional", în timp ce personalul TESA poartă banderole albe pe echipamentul de lucru, fără ca activitatea să fie afectată.

Sindicaliştii cer stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017. Ei spun că veniturile le sunt diminuate în condiţiile în care vor pierde tichetele de masă începând cu 1 ianuarie 2018 până la 1 decembrie 2018 şi vor pierde sau le vor fi reduse procentele de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. De asemenea, ei reclamă starea parcului de ambulanţe, care sunt învechite, precum şi lipsa de personal.

Reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa solicită în regim de urgenţă modificarea şi completarea Legii 153/2017, cât şi a Regulamentului de sporuri, urgentarea încheierii Contractului - cadru multi-anual de către ministerele responsabile, alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe anual conform necesarului stabilit şi suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa cer renunţarea la măsura de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat.

Sindicaliştii s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose, pentru a se încerca soluţionarea revendicărilor, însă în urma discuţiilor au decis să continue protestul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite