Sfârşit de săptămână low-cost la Buşteni sau cum te distrezi cu 300 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buşteniul este una dintre staţiunile preferate ale românilor iarna. FOTO Adevărul
Buşteniul este una dintre staţiunile preferate ale românilor iarna. FOTO Adevărul

Când spunem iarnă, în afară sărbătorile din această perioadă, ne gândim şi la zăpadă, şi la munte. Reporterii „Adevarul“ au făcut o simulare de costuri pentru un weekend la Buşteni, în acest sezon. Doar cazarea, drumul şi o plimbare cu telecabina, pentru două persoane, nu costă mai mult de 300 de lei.

Am ales să facem drumul până la Buşteni, destinaţie aleasă la întâmplare, cu trenul, pentru a evita cozile nesfârşite de pe Drumul Naţional 1. Astfel, călătoria doar dus cu trenul Regio costă 41 de lei, pentru două persoane. Pentru grupuri mai mari de două persoane, CFR face o reducere de aproximativ 5%, însă acest lucru trebuie precizat clar la ghişeu când este achiziţionat biletul.
Odată ajunşi la destinaţie, constatăm că putem alege unde să dormim dintre sute de anunţuri cu locuri de cazare. Hoteluri, pensiuni, apartamente, garsoniere, toate se găsesc acum inclusiv pe internet. Există însă o variantă şi pentru cei spontani, care nu apucă să facă vreo rezervare.

Cazare cu rezervare sau la gazdă

Am inspectat site-urile de profil şi am găsit multe oferte tentante. Preţurile încep de la 60 -70 de lei, până la câteva sute de lei pe noapte. De exemplu, o cameră într-o pensiune, cu pat dublu, baie proprie cu cadă, televizor şi wireless ajunge la 100 de lei.

Cei care aleg să facă o rezervare online au şi o serie de avantaje importante: pot vedea unde merg şi pot citi părerile celor care au fost deja în aceste locuri.

Dacă aţi plecat pe ultima sută de metri şi nu aţi apucat să faceţi o rezervare, în gări, sau pe marginea drumurilor,  localnicii îşi caută clienţi învârtind cheile pe degete, semn că sunt gazde şi pot primi oaspeţi.

În astfel de situaţii există mult mai multe riscuri. Casa unde veţi merge poate nu oferă destule condiţii (apă caldă, baie, televizor, căldură etc.), poate construcţia nu este finalizată, dar sunt foarte multe cazuri în care puteţi beneficia de la fel de multe utilităţi pe care le-aţi fi avut la un hotel sau la o pensiune. Atuul principal al acestei variante este că sunt foarte multe şanse ca preţul unei camere să fie mult mai ieftin. Un alt lucru important de care trebuie să ţineţi cont este drumul pe care îl veţi parcurge de la cazare până la gară, până la magazin şi evident până la obiectivele turistice.

42 de lei - telecabina, 20 - telescaunul

Am ales varianta „gazdă“, cu gândul la un preţ mai mic. În gara din Buşteni, zeci de cheiţe răsunau, iar proprietarii parcă nici nu te lăsau să cobori din tren că te şi întrebau dacă vrei cazare. Am negociat cu un localnic preţul de 65 de lei pe noapte pentru o cameră cu pat dublu, televizor, balcon, baie propie şi căldură. Până la pârtie aveam de mers 20 de minute, până la Cascada Urlătoare aproximativ o oră şi 20 de minute până la Mănăstirea Caraiman. Pentru aceste trei puncte de atracţie nu trebuie să scoateţi nici un ban din buzunare.

Un bilet dus-întors cu telecabina costă 42 de lei (adulţi), iar cu telescaunul 20 lei. Sus, preţurile sunt cam piperate, iar pentru un ceai să scoateţi din buzunare cinci-şase lei.

Astfel, dacă tragem linie, cheltuielile pentru două persoane, făcute în două zile la Buşteni, suma totală este de 243, fără a pune la socoteală banii de mâncare sau alte lucruri necesare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite