Sfânta Maria 2015. Pe 15 august românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfânta Maria 2015. Pe 15 august are loc principala sărbătoare a Sfintei Marii, celebrată de toţi creştinii. Această sărbătoare mai este cunoscută şi ca Adormirea Maicii Domnului.

Potrivit calendarului ortodox, pe 15 august, Maica Domnului a fost înştiinţată, printr-un înger, de faptul că va trece în nefiinţă. 

Ulterior, după ce aceasta a cerut iertare de la toată familia şi de la toţi apropiaţii, a murit. Se spune că, în momentul în care aceasta a murit, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat.

Trupul Maicii Domnului ar fi stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în ceruri. Tradiţia spune că în momentul în care Toma s-a dus la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Fecioarei Maria, acesta a descoperit că mormântul era gol.

Pe 15 august se încheie şi postul început pe 31 iulie.

Sfânta Maria 2015. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai importantă sărbătoare a verii

Tradiţia spune că în ziua de 15 August se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujba, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă.

Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Sfânta Maria 2015. Ziua Marinei, sărbătorită în Constanţa

De Sfânta Marie, în Constanţa sunt organizate mai multe evenimente pentru a celebra şi Ziua Marinei, iar anul acesta se împlinesc şi 155 de ani de la crearea Marinei Militare. Astfel, Muzeul Marinei Române organizează Ziua Porţilor Deschise, cu prilejul Zilei Marinei Române şi, în intervalul orar 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30), accesul publicului vizitator se va face gratuit. 

Potrivit Forţelor Navale, pot fi vizitate atât expoziţia permanentă a muzeului cât şi patru expoziţii temporare: Expoziţia-Concurs de modelism „Cupa Tomis”, organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină, „Scurtă istorie a paraşutismului militar” organizată de Fundaţia „General Grigore Baştan”; „Vânturile, valurile...” organizată de „Atelierul Val Donici” din cadrul Ligii Navale Filiala Constanţa şi „Cercetaşii României” organizată de Cercetaşii Marini.

Vineri, 14 august, orele 10.10-11.00, la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza din Constanţa vor avea loc ceremoniile militară şi religioasă, oficiată pentru cinstirea memoriei eroilor marinari şi a celor care îşi dorm somnul de veci în adâncul apelor, iar sâmbătă vor avea loc evenimentele cunoscute şi tipice Zilei Marinei, precum ceremonialul militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul Naval FNR 2015, parada navală, jocurile marinăreşti şi retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite