Scandalurile care au zdruncinat mănăstirile din România: călugări prinşi la păcănele, partide de sex cu prostituate şi măicuţe însărcinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţa a fost implicată într-un scandal uriaş, după ce a rămas însărcinată
Stareţa a fost implicată într-un scandal uriaş, după ce a rămas însărcinată

Mulţi călugări au fost implicaţi, în ultimii ani, în scandaluri care au luat amploare. În timp ce unii au devenit cunoscuţi după probleme cu iz sexual, alţii au atras atenţia opiniei publice prin ritualuri de exorcizare nereuşite.

BOTOŞANI. Cum a reuşit un călugăr să ajungă „vedetă“ la Urgenţe: „Sfinţia sa“ se îmbăta atât de tare încât ajungea la spital, apoi „blagoslovea“ personalul cu măscări

Una dintre întâmplările scandaloase în care au fost implicate feţele bisericeşti şi care a rămas în memoria , mai ales a medicilor botoşăneni, este călugărul beat din Coşula. Mai precis este vorba de ieromonah care îşi făcuse un obicei din a ajunge la Urgenţe după un episod bahic şi de ”blagoslovi” angajaţii cu înjurături.

Un călugăr din localitatea botoşăneană Coşula a devenit un soi de legendă urbană în municipiul Botoşani şi mai ales în rândul personalului de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean ”Mavromati”. Practic ”omul lui Dumnezeu” a rămas proverbial, nu prin credinţă sau minuni făcute, cu prin circul făcut la spital.

VASLUI. Scandalurile care au zguduit mănăstirile vasluiene: Exorcizarea de la Tanacu, petreceri cu femei la Episcopie, călugări prinşi la păcănele

De-a lungul anilor, viaţa monahală din judeţul Vaslui a fost zguduită de mai multe scandaluri, de notorietate rămânând exorcizarea de la Tanacu, care a făcut înconjurul lumii. Prima pagină a ziarelor au ţinut-o şi doi călugări de la mănăstirea din incinta Episcopiei Huşilor care au organizat o petrecere cu femei în chilii, dar şi doi monahi controversaţi care şi-au construit o mănăstire privată într-un sat.

În iunie 2005, o măicuţă  de 23 ani a murit la Mănăstirea Sfânta Treime de la Tanacu, în urma unui ritual de exorcizare. Preotul Daniel Corogeanu şi patru maicute, printre care şi stareta mănastirii, au închis-o într-o chilie pe Irina, au legat-o de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş in gura, făcut dintr-un prosop. După trei zile, timp în care nu a primit mâncare sau apă, Irina a murit. "Ne-am facut datoria în acele momente în care nu puteai să faci altceva. Trebuia să o ajutam", declara Corogeanu, în 2005, pe holul Tribunalului din Vaslui, în timp ce era prezentat în faţa judecătorilor cu propunere de arestare. 

SLOBOZIA. Fraude bancare săvârşite cu binecuvântarea Domnului. Doi preoţi din Bărăgan îşi obligau enoriaşii să ia credite fictive

Ialomiţa nu a fost străină de scandalurile publice iscate în sânul bisericii. Anul trecut, în Săptămâna Mare, doi preoţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Slobozia, acuzaţi fiind de fraude bancare. Cei doi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare de judecătorii Tribunalului Ialomiţa.

preoti

Potrivit actelor de urmărire penală, povestea preoţilor cercetaţi penal de DIICOT Slobozia începe în urmă cu aproximativ opt ani. Duhovnicii, pe numele lor Eugen Robert Alexe, preot la biserica din satul ialomiţean Păltiniş, şi Dumitru Cojocaru, preot în satul călărăşean Cucuieţi, au reuşit să se lepede de hainele sfinte şi să se transforme în infractori.

CONSTANŢA. Consilierul lui ÎPS Teodosie a fost filmat în timpul unei partide de sex cu o prostituată, iar o faţă bisericească se ocupa de traficul de droguri

Mai multe scandaluri au zguduit din temelii Biserica. În ultimii ani, un consilier al lui ÎPS Teodosie a fost filmat în timpul unei partide de amor cu o prostituată, iar un altul distribuia droguri liceenilor din Vaslui.

Părintele Ciprian Stoichin, consilierul cu numărul 2 al Arhiepiscopului Tomisului, a fost şantajat de doi teologi cu o filmare în care apărea în timpul unei partide de amor cu o prostituată. 

Oamenii Bisericii erau chemaţi la sfeştanie acasă la femeie, apoi erau cinstiţi cu băutură. Când preoţii erau aghesmuiţi bine, enoriaşa întreţinea cu ei relaţii sexuale.

CĂLĂRAŞI. Cazul scandalos al măicuţei care a căzut în păcat şi a născut gemene. Fosta stareţă Sebastiana, iubire interzisă la mănăstirea Tăriceni

Scandalul care a zdruncinat din temelii Biserica Ortodoxă Română(BOR) a pornit din inima Bărăganului, în urmă cu aproape 4 ani. Stareţa mănăstirii Tăriceni a născut, pe 27 noiembrie 2011, fetiţe gemene. Dragostea interzisă dintre măicuţă şi un bărbat misterios a făcut înconjurul ţării. Nici până astăzi nu s-a aflat cine i-a furat inima fostei măicuţe şi a făcut-o să cadă în păcat.

fosta stareta sebastiana manastirea tariceni botez gemene FOTO Adevarul

La scurt timp de la incident, viaţa monahală a reintrat pe făgaşul normal. Destinele mănăstirii din judeţul Călăraşi se află de aproape doi ani în mâinile unui călugăr, după ce la Tăriceni s-a încercat refacerea obştei de măicuţe, însă nu s-a reuşit. Ca să spele ruşinea, mai-marii BOR au decis să schimbe statutul mănăstirii şi să aducă mai mulţi călugări în locul măicuţelor care vieţuiau acolo.

BUZĂU. Mănăstirea Cârnu, sursa celor mai mari scandaluri între Arhiepiscopie şi enoriaşii din Buzău

Două scandaluri majore au rămas în istoria recentă a relaţiilor dintre conducerea Bisericii şi enoriaşii din Buzău, ambele pornind de la decizii de evacuare a unor măicuţe din mănăstirea Cârnu. Localnicii au protestat în faţa lăcaşului din comuna Pănătău, pentru a împiedica transferul vieţuitoarelor la alte mănăstiri.

Primul scandal a izbucnit în vara anului 2009, când complexul monahal a fost luat cu asalt de trimişi ai Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, poliţişti şi jandarmi, pentru a înfăptui transferul unor măicuţe de aici la o altă mănăstire din judeţ, Poiana Mărului şi aducerea altora, de la o mănăstire din Vrancea. 

Măsura avea scopul de eliminare a unei surse de tensiune mocnită în sânul bisericii, prin mutarea stareţei Antonia Vrabie şi a câtorva dintre maicile care se aliaseră în jurul ei.

CRAIOVA. Un fals călugăr din Dolj le-a ţinut predici enoriaşilor înarmat până în dinţi. Bărbatul a blestemat pe toată lumea când a fost reţinut: „Anatema dracului”

Un fals călugăr din judeţul Dolj a fost reţinut de poliţia locală în anul 2011 pe Dealul Mitropoliie. Bărbatul a venit la procesiune să ţină predici despre sfârşitul lumii, înarmat cu două pumnale.

Falsul călugăr din Dolj a fost reţinut în anul 2011 de poliţia locală

Doljeanul a fost prins în timp ce vorbea cu o enoriaşă, în dreptul unui cort în care mai mulţi călugări  vindeau obiecte de cult. Un poliţist local a observat că sub haină acesta ascundea un cuţit. Falsul călugăr a blestemat pe toată lumea în momentul în care a fost reţinut. „Anatema dracului, anatema dracului. O să ardeţi în flăcările iadului”, a spus călugărul prins în fapt.

Falsul călugăr din judeţul Dolj le-a spus poliţiştilor că îşi dorea să se facă cunoscut. A mai povestit că are putere mare, citeşte viitorul şi ghiceşte norocul. Bărbatul ascundea sub sutană două pumnale.

BAIA MARE. Scandaluri cu preoţi în Maramureş. De la bătaia între preoţi la slujitorii falşi ai Domnului

Maramureşul nu a fost lipsit de scandaluri în care rolurile principale au fost deţinute de slujitori ai Domnului. Au existat, puţine ce-i drept, cazuri în care preoţii au uitat preţ de câteva minute că sunt slujitorii lui Dumnezeu şi au decis să se comporte ca nişte oameni de rând.

Un exemplu de AŞA NU în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost cel din luna mai a anului trecut. Atunci doi preoţi ortodocşi din Sighet şi din Borşa s-au luat la bătaie chiar înainte de a apărea episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul. 

Cei doi slujitori ai Domnului şi-au împărţit pumni şi picioare în faţa unei biserici din municipiul Sighet, în rolurile principale aflându-se preoţii Ilie Mariş, preot la o biserică din Sighetu Marmaţiei şi Gavrilă Pop, preot la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Borşa. 

SATU MARE. Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, motiv de scandal între greco-catolici şi ortodocşi

Războiul retrocedărilor dintre ortodocşi şi greco-catolici este departe de a se fi încheiat. În luna noiembrie a anului 2013trebuia să aibă loc la Bixad (judeţul Satu Mare) executarea unei hotărâri definitive şi irevocabile prin care Episcopia Greco-Catolică de Maramureş să fie pusă în proprietate şi deplină posesie a Mânăstirii Greco-Catolice din localitate, confiscată în anul 1948 de regimul comunist.

manstire bixad scandal

Pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Mânăstirea Greco-Catolică din localitate este dată în proprietatea şi deplină posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

Înainte de începerea executării, oficiali ai Statului au spus reprezentanţilor greco-catolici că rolul lor nu este să-i “bage” pe călugării greco-catolici în mânăstire, ci numai să măsoare parcelele care ar trebui retrocedate după care să se retragă. Din cauza ameninţărilor publice şi incitărilor la violenţă făcute în repetate rânduri de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe în cazul în care Mânăstirea Greco-Catolică este retrocedată, executorul judecătoresc a fost asistat de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Române.

FOCŞANI. Fals preot, cercetat pentru că cerea bani de la biserici din ţară şi străinătate pentru pretinse fapte sociale

Bărbatul este inspector la Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor Adulte cu Handicap Vrancea şi a fost dat în vileag de Arhiepiscopia Vrancei şi Buzăului.

Ciprian Neagu, inspector de specialitate la Serviciul Rezidenţial din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor Adulte cu Handicap Vrancea, este cercetat de poliţie, pentru înşelăciune, după ce reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au făcut plângere că un fals preot cere ajutoare pe internet.

Potrivit Arhiepiscopiei, bărbatul se dădea preot şi cerea ajutoare pentru mama şi fiica sa „grav bolnave”.

IAŞI. Stareţul de la Golia, ruinat de pariuri, călugărul Calistrat anchetat pentru "clevetire" de fratele Daniel patriarhul

Un caz greu de crezut pentru multă lume a zguduit din temelii lumea monahală a Iaşiului la începutul anului 2014. Stareţul Mănăstirii Golia, una dintre cele mai căutate din Iaşi, a fost dat afară după ce a cheltuit la jocuri de noroc banii din casierie.

Se pare că patima jocurilor de noroc pusese stăpânire de mai mulţi ani pe părintele Vitalie Donciu, unul dintre cele mai respectate feţe bisericeşti din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, numai şi pentru funcţia pe care a deţinut-o, aceea de stareţ al Mănăstirii Golia din Iaşi, lăcaş de cult situat la kilometrul 0 al Iaşiului şi important obiectiv turistic.

Surse din rândul mănăstirii au informat spre sfârşitul anului 2013 conducerea mitropoliei  că stareţul este căutat la mănăstire de persoane dubioase. Se pare că era vorba despre cămătari, de la care Donciu se împrumutase pentru a face faţă datoriilor acumulate pe site-uri de pariuri sportive.

ARAD. Călugăr arădean filmat în timp ce era pălmuit peste fund de un bărbat: „M-a ispitit Diavolul“


Călugărul Serafim Hotea, de la schitul din localitatea arădeană Moneasa, a devenit vedetă pe internet, după ce o persoană l-a filmat în timp ce se juca cu un tânăr care i-a vizitat casa. Dezvăluirea a fost făcută de cei de la cancan.ro, iar filmuleţul a făcut vâlvă în Arad.

În filmuleţ, alături de călugăr apare un tânăr de aproximativ 25 de ani. Cei doi se fugăresc prin cămăruţa călugărului, se înghiontesc, iar, la un moment dat, vizitatorul feţei monahale îl plesneşte peste fund pe călugăr. Contactat pe marginea acestui subiect, Serafim Hodea spune că cei doi vizitatori (prietenul de hârjoneală şi cel care a filmat totul cu un telefon) erau băuţi şi aveau chef de glume.

SĂLAJ. Banii unei mănăstiri din Sălaj, daţi pe mâna unei vedete deghizate în călugăr. Monahul s-a făcut nevăzut cu bani cu tot


Fără o activitate monahală foarte intensă, Sălajul s-a remarcat printr-un singur scandal în care au fost implicaţi călugări. Este vorba despre cel iscat de Sorin Matei Filip, alias  Cecille del Sol, membru al trupei de travesty Toxice, care a ajuns casierul Mănăstirii Bobota, fugind, după câteva luni, cu banii şi câteva bunuri ale aşezământului.

Sorin Matei Filip a ajuns la Mănăstirea Bobota în 2011, după ce, înainte, făcuse un ”stagiu” şi la Mănăstirea Nicula din Cluj. Acolo a fost deconspirat de reporterii Adevărul ca fiind nimeni altul decât un homosexual travestit, cu nume de scenă Cecille del Sol, membru al trupei de travesty Toxice. În urma dezvăluirii, stareţul mănăstirii clujene, Andrei Coroianu, a decis să îi... recomande lui Sorin Matei Filip să "meargă la o mănăstire mai retrasă". La scurt timp după acel incident, bărbatul a ajuns la mănăstirea (schit la acea vreme) din Bobota. A câştigat rapid încrederea celor de acolo, astfel că, în noiembrie 2012, el era deja tuns rasofor (prima treaptă a călugăriei), primind numele de Părintele Andrei.
 

La acest material au participat Cosmin Zamfirache, Simona Voicu, Mădălin Sofronie, Mariana Iancu, Ionela Stănilă, Iulian Bunilă, Andreea Mitrache, Dragoş Hojda, Nicu Ghişan, Borcea Ştefan, Cezar Pădurariu, Bogdan Iancu, Alina Pop.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite