Scandaluri cu preoţi în Maramureş. De la bătaia între preoţi la slujitorii falşi ai Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandaluri cu preoti in Maramures FOTO:Dragos Hojda
Scandaluri cu preoti in Maramures FOTO:Dragos Hojda

Maramureşul nu a fost lipsit de scandaluri în care rolurile principale au fost deţinute de slujitori ai Domnului. Au existat, puţine ce-i drept, cazuri în care preoţii au uitat preţ de câteva minute că sunt slujitorii lui Dumnezeu şi au decis să se comporte ca nişte oameni de rând.

Un exemplu de AŞA NU în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost cel din luna mai a anului trecut. Atunci doi preoţi ortodocşi din Sighet şi din Borşa s-au luat la bătaie chiar înainte de a apărea episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul. 

Cei doi slujitori ai Domnului şi-au împărţit pumni şi picioare în faţa unei biserici din municipiul Sighet, în rolurile principale aflându-se preoţii Ilie Mariş, preot la o biserică din Sighetu Marmaţiei şi Gavrilă Pop, preot la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Borşa. 

Totul a plecat de un conflict mai vechi legat de preotul din Borşa şi parohia pe care acesta o păstoreşte. Mai exact parohia Borşa a fost păstorită de tatăl lui Ilie Mariş, care i/ar fi vrut să îi lase locul fiului său. Nu a fost să fie, astfel că noul preot la parohia din Borşa a fost numit Gavrilă Pop şi de aici scandalul. 

Tot prin Maramureş au existat la un moment dat zvonuri despre falşi preoţi care înacasau ziua bani de la credincioşi şi seara mergeau şi se chefuiau prin cluburile de manele din Baia Mare. S-a vorbit despre un preot care ar fi stat la intrarea în magazinul Maramureşul, care de fapt s-a dovedit că numai preot nu era. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş a ţinut să arate că în momentul de faţă nu există reclamaţii vizavi de falşi preoţi care ar umbla prin Maramureş. Reclamaţii nu s-au primit nici la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, însă în acest ultim caz reprezentanţii Bisericii Ortodoxe trag un semnal de alarmă şi spun că oamenii ar trebui să fie atenţi cui dau banii. 

image

"Nu am avut sesizări legate de preoţi falşi în Maramureş. Cel puţin încă nu şi nici nu ştiu de aşa ceva. Pe noi oricum nu ne anunţă nimeni de aşa ceva, dacă îl prinde Poliţia e bine, dacă nu, nu. Noi nu avem ce să îi facem oricum. Cel mai bine pentru credincioşii care văd preoţi care fac colecte din acestea în stradă, cel mai bine e să îi evite. 

Pentru că nu ai de unde ştii. În general cei care sunt în mănăstiri corect nu stau aşa. Trebuie să aibă acordul episcopiilor de unde vin, dacă au acordul atunci se duc la biserici şi fac colectă...Noi nu ţinem o evidenţă a celor care fac astfel de colecte. Acum, dacă oamenii sunt mai uşor de manevrat, ce putem noi să facem? Important eă să nu dea la astfel de oameni, pentru că îi descurajează, la fel ca cerşitul", a declarat Cristian Ştefan, purtător de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

Citeste si: Povestea controversaţilor preoţi Casian şi Gheorghe Pandelică de la Reviga, consideraţi vrăjmaşii Bisericii Ortodoxe Române

Mişcarea Legionară a fost sprijinită puternic de preoţi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite