Săpunul contaminat a fost retras din toate spitalele. Ministerul Sănătăţii: „Vom da în judecată producătorul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi pacienţi internaţi la Spitalul Elias s-au infectat de la un săpun folosit în unitatea sanitară FOTO Adevărul
Doi pacienţi internaţi la Spitalul Elias s-au infectat de la un săpun folosit în unitatea sanitară FOTO Adevărul

Săpunul contaminat cu bacteria Serratia a fost retras din toate unităţile medicale, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a subliniat că producătorul săpunului va fi tras la răspundere.

„În problema dezinfectantului a fost vorba de trei spitale. A fost descoperită de Spitalul Elias, ei au identificat problema, au anunţat Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică, ce au recoltat probele imediat ce s-a constatat acest fapt şi a fost interzisă acea substanţă, a fost anunţat producătorul şi a fost retras din orice unitate sanitară din România”, a declarat Nicolae Bănicioiu, şeful de la Sănătate.

Săpun contaminat în alte două spitale din ţară

Celelalte două unităţi sanitare unde a fost găsit săpun contaminat sunt Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş şi Spitalul de Urgenţă Focşani, însă aici nu au existat persoane care să fi fost afectate de bacterie, a precizat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, atât copilul cât şi bolnavul de cancer care au fost infectaţi la Spitalul Elias din Capitală sunt monitorizaţi.„Noi sperăm să nu fie mai mult decât cele două persoane identificate în momentul de faţă. Ancheta a fost începută şi tocmai de aceea direcţiile de sănătate publică au acţionat şi au retras imediat produsul, care a fost achiziţionat prin proceduri aşa cum prevede legislaţia”, a explicat ministrul Sănătăţii, adăugând că producătorul săpunului lichid va plăti.

Producătorul, dat în judecată de Ministerul Sănătăţii

Mai exact, Ministerul Sănătăţii intenţionează să depună plângere penală împotriva producătorului, care este din Târgu Mureş.

„Aceste produse participă la licitaţii în baza unor certificate de conformitate, care sunt asemeni celor din UE şi ei au adus acele certificate, înseamnă că nu şi-au respectat obligaţiile şi că lucrurile declarate acolo au fost false. Consecinţa este că vor plăti, acum se fac toate testele şi evident că noi ne vom îndrepta împotriva producătorului. (...) Este vorba de un lot care probabil are această problemă de producţie, imediat ce a fost descoperit, DSP şi INSP au luat măsuri, în aceeaşi zi”, a conchis ministrul Nicolae Bănicioiu.

Doi pacienţi internaţi la Spitalul Elias din Capitală s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare. Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată pe 30 iulie la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie”, a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.

Produsul, folosit inclusiv în sala de operaţie

Ea a mai precizat că produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie - chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.

„Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus Safta, adăugând că probele au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate în uz şi din patru flacoane sigilate, alese întâmplător şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.

În fiecare an, în Uniunea Europeană, aproximativ 8-12% din pacienţi suferă în urma unor efecte adverse atunci când sunt spitalizaţi, iar circa 4,1 milioane de pacienţi contractează o infecţie asociată asistenţei medicale, dintre care 37.000 vor muri.

Pe aceeaşi temă:

Doi pacienţi de la Spitalul Elias au fost infectaţi, cu risc de şoc septic, de la săpunul lichid folosit de angajaţi

Doi pacienţi internaţi la Spitalul Elias din Capitală s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite