Românii fug, străinii vin cu miile. Străini din Swaziland sau Burkina Faso ne iau locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este ţara contrastelor, iar acest lucru este reflectat inclusiv de datele din piaţa muncii. Astfel, dacă milioane de români au ales calea străinăţatii, iar o treime din cei rămaşi în ţară îşi exprimă dorinţa de a munci peste hotare, la polul opus, zeci de mii de străini vin la lucru în România.

Pozitiile ocupate variaza de la tatuatori, hamali la medici si directori de companii, iar tarile din care provin le auzi poate pentru prima data - Swaziland, Burkina Faso, Teritoriile Indepartate ale SUA.

Numarul salariatilor cetateni straini activi, care au muncit cu contract de munca in Romania, in anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Aceasta cifra este in crestere fata de anul anterior, cand in Romania au lucrat cu contract de munca 20.166 de persoane.

Principalele tari din care provin salariatii cetateni straini sunt: Turcia, China, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Franta, Grecia si Filipine.

De asemenea, zeci de muncitori provin din tari exotice, foarte indepartate de Romania, intre care se numara Camerun (24 de persoane), Sudan (18 persoane), Coasta de Fildes (14 persoane), Congo (12 persoane), Ecuador (11 persoane), Swaziland (2 persoane), Burkina Faso (o persoana) sau Reunion (o persoana).

Strainii muncesc in toate domeniile de activitate

In total, in anul 2013, au fost active 22.333 de contracte de munca ale cetatenilor straini, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii pentru WALL-STRET.RO. Numarul mai mare de contracte comparativ cu numarul total al cetatenilor active este dat de posibilitatea ca o persoana sa aiba incheiate pe numele sau mai multe contracte.

Cei mai multi dintre cetatenii straini muncesc in domenii precum Comertului cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei (1.137 contracte active), Restaurante (1.111), Lucrari de constructii (755), Transporturi rutiere de marfuri (653), Activitati de consultanta (647).

De asemenea, un numar important de straini activeaza si in call centere, Fabricarea painii, Extractia petrolului, Lucrari de constructie a drumurilor si autostrazilor, Cresterea pasarilor sau Invatamant.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite