România, pe ultimul loc la tratamentul bolnavilor care au hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii, fără acces la tratamente noi în cazul hepatitelor FOTO Adevărul
Românii, fără acces la tratamente noi în cazul hepatitelor FOTO Adevărul

Cel mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) arată că România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene, în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate. Primele locuri sunt ocupate de Franţa, Suedia şi Slovenia.

„În studiul realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la <<Accesul la tratament>>, unde la secţiunea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare a obtinut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situaţie îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de când pacienţii români nu sunt trataţi cu aceleaşi medicamente de ultimă generaţie ca pacienţii europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european”, a explicat Oana-Martha Igrişan, directorul de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Cu toate acestea, România ocupă un loc fruntaş la nivel european în ceea ce priveşte prevalenţa virusului hepatic C. Din cei aproximativ 2 milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

„Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de aşteptare până la obţinerea tratamentului şi în acelaşi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Este de asemenea o oportunitate de a le transmite pacienţilor că există noi speranţe pentru ei. Numai în SUA, conform Asociaţiei Americane a Cercetarilor şi Producătorilor de Medicamente - PhRMA, sunt în faza de cercetare şi dezvoltare 112 noi terapii”, a completat reprezentanta ARPIM.

Strategie de acţiune împotriva hepatitelor

Pe 17 iunie, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA).

Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C, numărul românilor infectaţi cu hepatită cronică fiind de aproximativ două milioane.

Medicii estimează că în următorii ani ţara noastră va avea cei mai mulţi bolnavi cu hepatită în fază terminală, ciroză sau cancer la ficat. În plus, atrag atenţia specialiştii, aproximativ 100.000 de români ar putea muri din cauzele menţionate, doar în următorii 5-10 ani.

OMS a lansat o reţea destinată luptei împotriva hepatitei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat  o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic. Reţeaua reuneşte, pe lângă OMS, agenţii ale ONU, universităţi, institute de cercetare, laboratoare regionale, centre de colaborare, organizaţii ale societăţii civile şi grupuri de pacienţi.

OMS estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C.

Potrivit lui Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită, deşi hepatita ucide la fel de mulţi oameni ca HIV şi mai mulţi decât tuberculoza şi malaria, departamentele din cadrul OMS pentru lupta împotriva TBC, HIV şi malariei sunt 20 la 30 de ori mai mari decât cel privind hepatita.

Pe aceeaşi temă:

PLAN EUROPEAN A fost lansată strategia de acţiune împotriva hepatitelor în România

Un plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor a fost lansat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA). Documentul, la care şi-au adus contribuţia şi 25 de medici specializaţi în domeniu, urmează să fie prezentat Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite