Ridicarea imunităţii lui Tăriceanu ne va arăta dacă Dăncilă a înţeles ceva după votul de duminică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este clar dacă recomandarea ridicării imunităţii lui Tăriceanu, dată de Comisia Juridică a Senatului, a fost o întâmplare sau o dispoziţie expresă a dnei Dăncilă. Cert este că a stârnit valuri, a necesitat o întâlnire rapidă a premierului cu şeful ALDE, mai ales că urma votul pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor.

Şi totuşi, votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Tăriceanu ne va arăta cu precizie direcţia către care se îndreaptă PSD condus de dna Dăncilă.

Premierul Dăncilă dă semne că se leapădă de poziţia anti-justiţie promovată de Dragnea

Asta se poate deduce din ultimele declaraţii ale dnei Dăncilă. Că nu ştie care-i treaba cu statul paralel, că a fost plecată 9 ani la PE, că nu a dat OUG-urile care l-ar fi salvat pe Dragnea de puşcărie, că nu vrea opţiunea „nucleară“ (art. 7) împotriva României, lansată de la Bruxelles. Se debarasează rapid de oamenii lui Dragnea şi îi reprimeşte în funcţii de conducere pe cei care au fost eliminaţi de Dragnea. Şi totuşi, „turnesolul“ va fi dat de votul pentru ridicarea imunităţii lui Tăriceanu. Cum parlamentarii PSD sunt ascultători, nu ies din cuvântului şefului de partid, pentru că aşa sunt setaţi, decizia ridicării, sau nu, a imunităţii lui Tăriceanu stă la Dăncilă.

Ce concluzii rezultă în urma votului pentru ridicarea imunităţii lui Tăriceanu

Toate declaraţiile cu „s-a încheiat capitolul justiţie“, „justiţia ne-a omorât pe toţi“ rămân vorbe în vânt, dacă nu se dă voie justiţiei să-şi facă treaba, inclusiv în dosarul lui Tăriceanu, aşa cum şi-a făcut în dosarul lui Dragnea. Dosarul Tăriceanu nu este opera procurorilor români, ci a celor din Austria şi Germania. Tăriceanu s-a dus odată în instanţă şi a fost achitat. Acum de ce nu mai vrea să-şi demonstreze nevinovăţia în instanţă? A luat şpaga de 800.000 de euro, dacă îi este frică să se prezinte în faţa instanţei? Toate peroraţiile sale împotriva statului paralel veneau de la scheleţii pe are îi are în dulap. Ce a înţeles populaţia din toate aceste discuţii interminabile, am văzut duminică la vot. 77% dintre alegători nu au votat PSD şi 95% nu şi-au dat votul pentru ALDE, care nici nu a reuşit să facă pragul de 5%.

Au înţeles ceva şefii PSD şi ALDE din acest vot? Tare mă tem că nu.

Sigur, Viorica Dăncilă are argumentul că odată cu ridicarea imunităţii lui Tăriceanu poate pierde guvernarea. Nici acest argument nu stă în picioare. Nu este sigur că parlamentarii ALDE vor părăsi guvernarea, odată cu ridicarea imunităţii şefului lor. Apoi, nici opoziţia nu se înghesuie să vină la guvernare, după cum s-a văzut în ultimele zile. La votul pentru preşedinţia Camerei, opoziţia abia a strâns 100 de voturi. Aşa că nici gând de o moţiune de cenzură reuşită împotriva guvernului Dăncilă. Mai toţi politicienii au ajuns la concluzia că este mai bine ca PSD-ALDE să-şi ducă crucea până la capăt, mai ales după ce s-a aflat că trim. IV nu are acoperire în buget pentru salarii bugetare şi pensii. Mai degrabă se tem de demisia guvernului Dăncilă, nici gând să dorească să-l dea jos!

Ce arme are acum preşedintele Iohannis

După validarea referendumului iniţiat de dânsul, Iohannis are legitimitatea data de populaţie pentru a interveni în actul de guvernare, în probleme care ţin de corupţie. Rezultatele referendumului au forţa juridică a unui text din Constituţie, aşa scrie în art. 2 din Constituţie. În consecinţă, preşedintele Iohannis are dreptul să invoce rezultatele referendumului ori de câte ori crede că este necesar.

Cererea de demitere „imediată“ a miniştrilor Carmen Dan şi Meleşcanu nu a fost făcută la întâmplare, fără să aibă şi consecinţe, în cazul în care va fi ignorată. Deja este clar că Titus Corlăţean nu va primi acceptul preşedintelui pentru intrarea în guvern, exact din motive de fapte penale la alegerile prezidenţiale din 2014.

Preşedintele Iohannis poate bloca orice remaniere guvernamentală, acum că partenerii europeni şi viitoarea CE au înţeles mult mai exact opţiunile poporului român exprimate duminică la vot.

Înţelege Viorica Dăncilă că nu poate guverna în dezacord cu preşedintele Iohannis şi partenerii din UE? Vom vedea la ridicarea imunităţii lui Tăriceanu. În cazul în care senatorii PSD nu votează ridicarea imunităţii lui Tăriceanu, un lucru va fi clar. Dăncilă nu este cu nimic mai bună decât Dragnea. Şi va plăti. In relaţia cu Iohannis, cu oficialii de la UE şi, mai ales, la viitoarele alegeri, exact aşa cum a plătit duminică. Pentru că populaţia înţelege şi evaluează cu exactitate orice act al actualei guvernări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite