Poporul creativ a scris deja Constituţia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul Constituţional - organism care face propuneri pentru modificarea Constituţiei - este, azi, o colecţie de gânduri colective şi multe alte dorinţe individuale. Se vrea „neutralitatea internetului în condiţiile specificate de lege“, „garantarea secretului corespondenţei“, să fie specificat clar că „se pot căsători doar femeia cu bărbatul“, „monarhie constituţională“ sau „evaluarea aleşilor la finalul mandatelor, cu negativ şi pozitiv.“

În orice caz, propunerile venite de la cetăţeni sunt diverse şi reflectă preocupările şi frământările din teren, „de la firul ierbii“ cum se zice. Parcurgându-le decretez că, de departe, cea mai simpatică propunere este formulată de domnul Dubinciuc Dionisie care trece la susţinători, modest, „cred că toată ţara“. Cetăţeanul cere să se introducă un articol cu textul „Dialogul purtat public de politicienii ţării trebuie să aibă o notă de respect şi de eleganţă, purtat cu condescendenţă“. Cu condescendenţă vă rog şi eu să parcurgem câteva propuneri ale românilor trimise către Forumul Constituţional.

De la Deva (Asociaţia ”Ţara Iancului - Iubirea Mea”) se cere o măsură „obligatorie pentru orice cetăţean cu venituri bugetate(de la elev la Preşedinte) purtarea însemnului tricolor, stabilit pe timpul prestării serviciului în ţară sau străinătate.“  Justificarea nu e o surpriză, dacă aţi fost telespectatori în ultimele luni: „Vedeţi gestul fetiţei cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena, să medităm şi să acţionăm“. Până medităm la tricolor, am putea să mutăm totul de la Bucureşti la aer curat. Capitala României să fie la Braşov, scrie Dan Corolea. „Mutarea capitalei la Braşov a fost dintotdeauna o necesitate naţională de primă mărime (!?!) Principalele avantaje ale mutării capitalei la Braşov sunt: recuperarea decalajelor între regiuni şi capacitatea unei mai uşoare integrări a R. Moldova“. Stop. Până aici părea coerent totul, dar ce legătură are Braşovul cu Republica Moldova n-am înţeles, iar în logica asta am putea continua propunerea cu paragraful ”iar preşedintele ar fi mai aproape de pârtie, că la Bucureşti e pe tobogan ”.

Dobre Iuga face mai multe amendamente şi propune la Articolul 63 din Capitolul 1 formularea „Parlamentarii pot avea maximum două mandate consecutive“. Justificarea e simplă şi fără detalii suplimentare: „Parlamentarii pierd contactul cu realitatea (…) nu facem din parlamentar o meserie“. Probabil că speranţa cetăţeanului este să se dea câte-un mandat ca să ajungă la toată lumea.

Am mai aflat că există un grup de oameni adunaţi sub denumirea „Ordinul Cavalerilor Echităţii“, din Bacău, care-şi doresc mutarea zilei naţionale de pe 1 decembrie pe 10 mai. Argumentaţia acestora este serioasă şi nu se leagă de faptul că ar fi mai cald şi, drept consecinţă, ar ieşi mai mulţi oameni la defilare, aşa cum mă aşteptam. Dar ce să vezi, cinci propuneri mai la vale Andrei Miliţescu face dreptate. Acesta cere „renunţarea la un imn trist unde se invocă moartea duşmanilor (de ce nu? O vrem pe a prietenilor?  – n.a.) şi la o zi naţională care se întâmplă, în mod nefericit, în cea mai mohorâtă perioadă a anului”. Se dă apoi un citat din Andrei Pleşu şi o trimitere către un site de videoclipuri pentru a asculta imnul propus, Pe-al nostru steag e scris Unire.  Audiţie plăcută şi, mai ales, vigilenţă în lunile următoare la propunerile parlamentarilor care, se ştie, sunt reprezentanţii poporului care face propuneri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite