Peste 60% din tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani au consumat alcool în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 60% din tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani au consumat alcool în ultima lună
Peste 60% din tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani au consumat alcool în ultima lună

Peste 60 la sută din tinerii români cu vârste între 14 şi 18 ani fie au consumat alcool în ultima lună, iar consumul de alcool tinde să fie asociat şi cu fumatul sau consumul de marijuana, potrivit unui studiu.

Un studiu realizat de Open-I Research, la iniţiativa asociaţiei Educaţia Azi, arată că 60% dintre tinerii români cu vârste între 14 şi 18 ani fie au consumat alcool în ultima lună, fie consumă în prezent, iar probabilitatea ca tinerii să consume regulat alcool creşte dacă aceştia au probleme în familie, dar şi dacă îşi văd părinţii sau cercul de prieteni consumând alcool. În acelaşi timp, consumul de alcool tinde să fie asociat şi cu consumul de alte substanţe, precum tutunul sau marijuana.

"Din studiile pe care le-am realizat până acum, am observat că adolescenţii sunt, în principal, motivaţi de recompensele obţinute facil şi că îşi doresc foarte mult aprobarea grupului de prieteni. De aceea, orice comportament - chiar şi unul negativ, precum consumul de alcool sau de alte substanţe ce pot crea dependenţă - poate creşte în frecvenţă dacă este încurajat de către modelele sociale de referinţă ale adolescenţilor, de către grupul de egali sau de către adulţii care au rol important în viaţa tinerilor”, susţine Adina Nica, managing director Open-I Research.

Deşi majoritatea adolescenţilor din România au declarat că au consumat alcool în ultima lună, obiceiul de consum este, mai degrabă, ocazional şi strâns legat de activităţile de socializare cu prietenii. Astfel, 54% dintre tineri consumă alcool cel mai frecvent alături de prietenii de la şcoală sau din afara şcolii, comparativ cu 13% care consumă alcool mai degrabă când sunt singuri. 

Studiul a mai arătat că o parte din tineri consumă alcool alături de unul dintre membrii familiei sau de un alt adult cu care locuiesc (21%), ceea ce indică faptul că unii adulţi consideră tolerabil consumul de alcool în rândul adolescenţilor.

Mai mult, există diferite situaţii în care probabilitatea ca adolescenţii să devină consumatori de alcool este mai mare. Printre acestea se numără: relaţiile disfuncţionale dintre părinţi - 37% dintre cei care consumă ocazional alcool declară că părinţii lor au relaţii disfuncţionale, în timp ce doar 20% dintre cei care nu consumat alcool declară că au probleme în familie, începerea vieţii sexuale - 76% dintre cei care consumă ocazional alcool declară că şi-au început viaţa sexuală, în timp ce doar 36% dintre cei care nu consumă alcool şi-au început viaţa sexuală, fumatul regulat - 41% dintre cei care consumă alcool regulat consumă şi tutun regulat, faţă de 36% dintre cei care nu consumă alcool, dar sunt fumători şi consumul experimental de marijuana - 18% dintre cei care consumă ocazional alcool au consumat experimental marijuana, în timp ce doar 6% dintre cei care nu consumă alcool au încercat marijuana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite