Peste 1.700 de şcoli închise în perioada 2007-2011. Daniel Funeriu: „Şcolile unde nu mai sunt elevi trebuie închise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.500 de şcoli au fost închise, iar peste 1.500 au fost comasate în 2007-2011 FOTO Adevărul
Peste 1.500 de şcoli au fost închise, iar peste 1.500 au fost comasate în 2007-2011 FOTO Adevărul

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a precizat că în timpul mandatelor lui Adomniţei, Andronescu şi al său, mai exact în perioada 2007-2011, au fost închise 1.781 de şcoli, iar 1.534 au fost comasate, în fiecare dintre ele învăţând mai puţin de 15 copii.

„Vreau să demontez un neadevăr legat de sistemul de învăţământ: apocalipsa şcolilor închise. Când spunem şcoli închise, ne imaginăm copii care fac zeci de kilometri pe jos, în zăpadă, viscol şi ger, pentru că nemernicul de ministru le-a închis şcoala. Şi acest lucru, dacă ar fi adevărat, ar fi, într-adevăr, groaznic. Realitatea este alta. Şcolile se închid pentru că nu mai sunt copii, nu pentru că e nemernic primarul şi nici prin decizia ministrului”, a explicat consilierul prezidenţial, Daniel Funeriu, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Funeriu, o şcoală (unitate de învăţământ) cu personalitate juridică are arondate mai multe clădiri. În România sunt, în prezent, 6.542 astfel de unităţi.

„În foarte multe cazuri, mai ales în mediul rural, clădirile pot fi la distanţe semnificative unele de altele, caz în care aceastea se numesc structuri arondate. Astăzi, sunt în România 13.918 structuri arondate şcolilor cu personalitate juridică”, a precizat fostul ministru. 

Funeriu a explicat faptul că închiderea unei clădiri nu înseamnă, în termeni tehnici, „desfiinţarea unei structuri arondate” sau „unirea administrativă” a două şcoli, fără ca vreo clădire să fie fizic închisă, ceea ce se numeşte „comasare administrativă”. De fapt, consilierul prezidenţial a precizat că se desfiinţează personalitatea juridică a unei şcoli prin fuziune cu alta, exact cum două firme ar putea să fuzioneze. 

Fostul ministru a menţionat că scăderea numărului de copii a dus la desfiinţarea unor structuri arondate, iar spaţiile acelea au fost închise pentru că nu avea cine să înveţe în ele.

„Dacă nu s-ar închide aceste clădiri, copiii ar învăţa în clădiri insalubre, cu personal didactic, de obicei, necalificat şi probabil la simultan. Prin transportul elevilor la şcoala de centru de comună, copiii ajung într-o clădire renovată, nu mai învaţă la simultan, iar cadrele didactice sunt calificate. (...) În covârşitoarea majoritate a clădirilor închise învăţau mai puţin de 15 de elevi”, a mai adăugat Funeriu. 

Andronescu a închis 776 şcoli, Funeriu 679

Daniel Funeriu a detaliat situaţia clădirilor închise în perioada 2007-2011, precizând că cel mai mare număr de unităţi închise s-a înregistrat în perioada Ecaterinei Andronescu, mai exact 776. De asemenea, în perioada mandatului lui Cristian Adomniţei au fost închise 326 de clădiri.

În timpul mandatului lui Funeriu au fost închise, potrivit acestuia, 679 de unităţi.

„În concluzie, ministrul cu cel mai mare număr de şcoli închise la activ este Ecaterina Andronescu, cu 776 de clădiri. Nu critic acest lucru, şcolile unde nu mai sunt elevi trebuie închise. Critic însă demagogia perfidă a celor care plâng la televizor, scriu în programe de guvernare că «redeschid şcoli», îi fac cu ou şi cu oţet pe alţii, iar atunci când sunt miniştri fac exact acelaşi lucru”, a spus Funeriu. 

Fostul ministru a precizat că şcolile se comasează, de obicei, pentru că nu se justifică să fie plătiţi  doi directori, două secretare, doi contabili, doi sau patru directori adjuncţi, mai exact, două rânduri de personal administrativ. 

Funeriu a aratat că închiderea structurilor arondate aduce economii la buget, pentru că statul finanţează numărul de elevi, nu numărul de clădiri. 

„Chiar dacă se închide o structură cu 10 elevi, banii aferenţi vor merge la noua lor şcoală, deci nu sunt economii. Închizând o şcoală cu 10 copii şi transportând aceşti copii la şcoli mai bune, este crescută oportunitatea educaţională a elevilor”, a arătat fostul ministru. 

În acelaşi interval au fost realizate şi comasări, cele mai multe în mandatul lui Funeriu (1.031), urmat de Andronescu (427) şi Adomniţei (76).

„Astfel, în mandatul meu, au fost comasate 1.031 de şcoli, am economisit anual, fără ca elevii să fie afectaţi, minimum 85 de milioane de lei, adică dublu faţă de cât a costat mobilierului pentru clasa pregătitoare şi echivalentul unei creşteri de 175 de lei a salariului lunar al fiecărui învăţător. Îmi asum sută la sută economia de 85 de milioane de lei pe care am realizat-o reducând funcţiile de conducere din învăţământ”, a mai spus Funeriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite