Patru sindicate din administraţia publică anunţă grevă generală în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Patru federaţii sindicale din administraţia publică au anunţat, miercuri, că încep strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, în septembrie, iar unii angajaţi vor să intre în greva foamei, acuzând Guvernul că tratează "sfidător şi discriminatoriu" angajaţii din administraţie.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Locală - Sed Lex, Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică - Publisind şi Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), care reprezintă aproximativ 70 la sută din angajaţii din domeniu, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că membrii de sindicat pe care îi reprezintă sunt indignaţi şi nemulţumiţi de tratamentul sfidător şi discriminatoriu al guvernanţilor faţă de angajaţii din administraţie şi instituţiile publice locale.

Sindicaliştii au spus că, prin adoptarea OUG 27/30 iunie 2015, Executivul a demonstrat din nou "batjocura" faţă de această categorie de personal căreia, potrivit prevederilor actului normativ, autoritatea publică îi poate stabili o creştere salarială de până la 12 la sută, însă condiţionat de încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat, cumulativ cu încadrarea în limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale, adică la nivelul anului 2014.

"Prin urmare, această creştere salarială poate fi acordată în situaţia în care se vacantează posturi prin plecarea personalului sau se reduce numărul de personal din administraţia publică locală, care şi aşa este mult sub cel prevăzut de normele legale", au arătat liderii sindicali.

Aceştia au explicat că adoptarea OUG 27/2015 a creat un haos şi mai mare în administraţia publică locală, pentru că documentul poate fi pus în aplicare de către instituţiile administraţiei publice locale doar dacă Ministerul Finanţelor majorează plafonul de cheltuieli cu 12 la sută.

Pe de altă parte, sindicaliştii au amintit că au notificat şi au solicitat Guvernului convocarea procedurii de conciliere încă din 19 iunie, când au înaintat o listă de revendicări.

Salarii unitare şi tichete de masă

Solicitările angajaţilor din administraţia publică vizează corelarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară cu legislaţia specifică funcţiei publice şi legislaţia muncii şi punerea în aplicare a acesteia în regim de urgenţă în anul 2015, reacordarea drepturilor suspendate (plata orelor suplimentare, premii, salarii de merit) şi a drepturilor abrogate (al -13-lea salariu şi prima de vacanţă), deblocarea nivelului de salarizare în plată pentru funcţii similare de la nivelul treptei trei de salarizare din 2010, acordarea tichetelor de masă şi a tichetelor de vacanţă (tichetele de vacanţă pentru administraţia publică locală pot fi acordate doar dacă va fi modificată OUG 83/2014) şi dreptul la negociere colectivă, prin eliminarea articolului 138 din Legea dialogului social nr. 62/2010.

"Practic, acest articol 138 din Legea dialogului social interzice orice negociere salarială şi de aici pleacă totul", a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Locală - Sed Lex, Răzvan Bordeanu.

El a mai spus că, de fapt, Guvernul refuză să aplice propria Strategie pentru consolidarea administraţiei publice 2014 - 2020, dovadă fiind şi faptul că emite acte normative care se anulează reciproc.

"Voucherele de vacanţă, creşterile salariale, rezolvarea discrepanţelor salariale nu sunt decât mituri, declanşarea grevei generale în administraţia publică fiind singura soluţie de responsabilizare a Guvernului", a mai spus Bordeanu.

Sindicaliştii au adăugat că, în contextul în care Guvernul nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea în termen de 10 zile a concilierii, conflictul de muncă este declanşat la nivelul administraţiei publice.
"În aceste condiţii, federaţiile semnatare vor demara procedura pentru strângerea semnăturilor în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică din România, la o dată ce va fi stabilită în momentul în care va exista numărul legal de semnături pentru organizarea acestei acţiuni", a spus liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu.

Funcţionarii ameninţă cu greva foamei

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat că nemulţumirea angajaţilor din sistem este atât de mare încât unii membri de sindicat au anunţat că vor intra în greva foamei.

"Situaţia este disperată. Este inadmisibil ce se întâmplă", a spus Silvia Moldovan.

Angajaţi din administraţia publică locală au participat, în 27 mai, la un miting de protest în Piaţa Victoriei, ameninţând atunci cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat.

FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite