Pacienţii cu HIV, lăsaţi fără tratament. Ministerul Sănătăţii spune că a transferat 19 milioane de lei pentru antiretrovirale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii infectaţi cu virusul HIV/SIDA spun că au rămas fără tratament. Probleme sunt atât la Institutul „Matei Balş” din Capitală cât şi în mai multe judeţe din ţară, cea mai gravă situaţie fiind întâlnită în Vrancea. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii arată că a transferat 19 milioane de lei spitalelor pentru tratamentul cu antiretrovirale.

„De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital”, a explicat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Concret, Iulian Petre spune că probleme sunt şi în judeţul Vrancea, în timp ce luna trecută s-au confruntat cu întreruperi de tratament pacienţi din Cluj, Galaţi, Sibiu şi Olt.

Potrivit organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul naţional de tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare, a mai spus Iulian Petre.

Pacienţii vor primi tratamentul

UNOPA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.

Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel a explicat că pacienţii au primit tratament pentru jumătate de lună, iar de luni vor primi restul.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat situaţia alocărilor bugetare.

„În urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA. Din această sumă, 19 milioane de lei au fost deja transferaţi către unităţile sanitare descentralizate. Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează fi repartizate în această săptămână, după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Pe aceeaşi temă:

UNOPA cere Guvernului bani pentru programul HIV/SIDA. 200 de pacienţi sunt pe liste de aşteptare la HIV

UNOPA a cerut Guvernului să aloce bani, la rectificare, pentru programul HIV/SIDA şi să pregătescă bugetul pentru 2015, întrucât 200 de pacienţi aşteaptă să fie incluşi în tratament, iar alte sute au avut probleme pentru că le-a fost întreruptă medicaţia, a spus Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Sănătatea – cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară

Sistemul sanitar este marele câştigător în urma rectificării bugetare din luna august. Astfel, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor primi, cumulat, nu mai puţin de 655 de milioane de lei, bani care vor fi daţi pentru programele naţionale, precum cel de neonatologie şi cel de HIV/SIDA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite