Pachetele de servicii medicale, prezentate de Ministerul Sănătăţii în şase videoconferinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în primul trimestru din 2014 vor fi explicate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, profesioniştilor din sistem şi opiniei publice, în şase videoconferinţe împărţite în două module.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, la videoconferinţa care a avut loc ieri şi în care au fost prezentate principalele direcţii din cele trei pachete de servicii medicale, au participat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarii de stat Adrian Pană şi Raed Arafat, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi, directorii direcţiilor de sănătate publică judeţene, directori ai caselor judeţene de asigurări de sănătate, manageri de spitale, preşedinţii asociaţiilor medicilor de familie, preşedintele Asociaţiei profesionale a medicilor de ambulatoriu, Colegiul Medicilor din România, colegiile judeţene ale medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, colegiile judeţene ale medicilor dentişti, Colegiul Farmaciştilor, reprezentanţii pe domeniul sanitar ai consiliilor judeţene, sindicate şi asociaţiile de pacienţi.

Viitoarele şase videoconferinţe vor cuprinde fiecare două module. În prima parte vor fi prezentate principalele reglementări, inclusiv cu exemple, pentru o mai bună înţelegere a prevederilor din pachet, reprezentanţii presei putând să-şi exprime punctele de vedere şi să pună întrebări, iar în cel de-al doilea modul vor fi discuţii tehnice, numai în prezenţa specialiştilor, urmând ca soluţiile găsite şi răspunsurile la întrebările adresate să fie transmise opiniei publice prin intermediul site-ului oficial al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul a elaborat proiectele pentru pachetele de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil în luna martie.

Pentru cetăţenii neasiguraţi, noul pachet minimal include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.

Noul pachet de bază, pentru cetăţenii asiguraţi, prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani, şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal” care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Totodată, noul pachet de bază, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie - numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.

La acestea se adaugă pachetul complementar de servicii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Întâlnire fulger la Ministerul Sănătăţii pe marginea pachetului de bază cu prefecţii

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au organizat o videoconferinţă pe marginea pachetului de bază cu specialiştii din teritoriu, dar şi cu prefecţii şi şefii de consilii judeţene. La întâlnire, care a fost condusă de ministrul Sănătăţii, secretarii de stat în Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au luat parte şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din ţară.

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite