ONU: Iarna vine devreme şi ţine mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologi cred că în decembrie, ianuarie şi februarie să avem zăpadă fără episoade de viscol sau de ger puternic
Meteorologi cred că în decembrie, ianuarie şi februarie să avem zăpadă fără episoade de viscol sau de ger puternic

Primele estimări ale meteorologilor arată că iarna 2018-2019 va fi lungă şi destul grea, debutând din luna noiembrie. Aceştia se aşteaptă ca în decembrie, ianuarie şi februarie să avem zăpadă fără episoade de viscol sau de ger puternic.

Pentru  luna martie însă se aşteaptă viscol şi ger năprasnic, în cadrul unor fenomene extreme ce vor pune stăpânire pe mai multe zone din Europa. Probabilitatea producerii  fenomenului El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de AFP.

„Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19″, a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva. „Cu alte cuvinte, acest scenariu este de două ori mai probabil decât cel al persistenţei unor condiţii neutre”, au subliniat experţii. „Astfel, o încălzire ar putea (…) avea loc, între septembrie şi noiembrie. În America de Nord, Europa, Africa de Nord, Asia de Est şi Orientul Mijlociu sunt prevăzute temperaturi cu 1-3 ° C peste cele obişnuite pentru acea perioadă. În plus, în extremitatea sud-estică a Europei sunt prevăzute precipitaţii peste media uzuală a perioadei.”, a adăugat OMM. 

Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global. Agenţia ONU notează că intensitatea următorului episod El Nińo este „incertă, deoarece rezultatele previziunilor numerice oscilează între condiţii neutre şi un El Nino de o intensitate moderată”, însă dă asigurări că “apariţia unui El Nińo puternic este puţin probabilă”.

Patru săptămâni cu temperaturi mai mari decât ar fi normal

Între timp, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe următoarele 4 săptămâni. Astfel, potrivit specialiştilor români, până pe 15 octombrie, temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei în cea mai mare parte a ţării, cu abateri mai mari, local, în regiunile vestice şi nord-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi, posibil, excedentare pe arii restrânse din sudul ţării, iar în rest vor fi apropiate de normalul perioadei.

Urmează zile foarte calde în toată Europa

În cursul acestei săptămâni,temperaturile vor fi mai mari cu 8-12 grade faţă de cele medii vremea fiind neobişnuit de caldă pentru această perioadă în aproape toată Europa, potrivit Digi24. În Franţa şi Germania temperaturile vor depăşi 30 de grade, în Suedia şi Danemarca vor fi peste 20 de grade, iar la nivelul Mării Negre şi a Mării Baltice specialişii susţin că temperaturile sunt mai mari cu până la 4 grade peste medie. În România, săptămâna aceasta ne bucurăm în continuare de o toamnă care începe timid, cu temperaturi peste cele normale, zile însorite, ploi puţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite