Articol publicitar

Nou concept internaţional în domeniul sănătăţii, cu dezvoltare puternică în România: One Health - „O singură sănătate”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
medic pacient

Mişcarea internaţională One Health, ce subsumează eforturile colaborative ale profesioniştilor şi instituţiilor din toate domeniile care contribuie la sănătatea umană, se dezvoltă în România prin eforturile Asociaţiei One Health Romania – New Medical Concept de a crea un cadru naţional pentru implementarea acestui concept.

One Health vizează atingerea unui grad mai înalt de sănătate atât pentru populaţie, cât şi pentru animale, plante şi mediul înconjurător, pornind de la premisa interconectivităţii acestor sisteme. Evoluţia în acest sens nu se poate realiza decât prin strânsa colaborare dintre cele trei ramuri de bază ale medicinei: umană, veterinară şi a mediului de viaţă, împletind informaţiile primite cu acţiunile practice realizate în fiecare medicină în parte.

Sub conducerea Academicianului Nicolae Manolescu, profesor universitar emerit cu o contribuţie remarcabilă în domeniul medicinei comparate la nivel de inovaţii ştiinţifice, One Health Romania a fost fondată în anul 2015, reunind în prezent 20 de departamente ce acoperă o arie extinsă de discipline conexe. Prin cooperare şi statut integrativ, egalitar, asociaţia mizează pe importanţa şi pe rolul fiecărei discipline în soluţionarea problemelor actuale care ameninţă calitatea vieţii la nivel global.

Un aspect fundamental în consolidarea conceptului îl reprezintă activitatea de cercetare ştiinţifică multidisciplinară. În acest sens, Asociaţia One Health Romania-New Medical Concept are în plan o serie de proiecte de anvergură, printre care înfiinţarea unui centru de cercetare pentru tehnici imunologice avansate, cu unitate de producţie proprie, care să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii şi produse medicale.

image

În aceeaşi măsură, asociaţia îşi concentrează eforturile către formarea de specialişti şi promotori în domeniu, prin introducerea, începând cu anul universitar 2017-2018, a unui program de studii masterale One Health, element care reprezintă un prim pas către viitoarele cursuri doctorale One Health din România.

image

În numai un an şi jumătate de la înfiinţare, Asociaţia One Health Romania are în palmares o serie de realizări, printre care: consolidarea unei reţele de cercetare-dezvoltare la nivel local în domeniul sănătăţii cuprinzând toate subdomeniile conceptului One Health, reprezentarea României în cadrul webinar-ului „2nd Who is Who in One Health”, organizat de One Health Comission (SUA), organizarea unei mese rotunde dedicată diseminării valorilor One Health către studenţi, alături de Universitatea Spiru Haret, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale One Health (3 noiembrie), şi redactarea publicaţiei ştiinţifice One Health International Journal în colaborare cu specialişti din întreaga lume.

Printre demersurile susţinute până în prezent se numără şi organizarea primei ediţii a Conferinţei Inter-Regionale Europene One Health, în septembrie 2016, eveniment care a adus în discuţie o serie de priorităţi mondiale în domeniile: Medicina mediului, Rezistenţa antimicrobiană, Medicina comparată, Medicina nutriţiei şi siguranţa alimentară, Oncologie comparată şi Zoonoze. Evenimentul s-a desfăşurat cu participarea a peste 230 de personalităţi ale vieţii ştiinţifice, reprezentând instituţii de renume din Statele Unite ale Americii, Franţa, Suedia, Statele Unite Mexicane, Spania, Olanda, Maroc, Turcia şi România.

Având o reţea de parteneri în plină expansiune, One Health Romania a atras deja într-un scop comun numeroase instituţii ştiinţifice locale, printre care: Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Veterinari, Academia de Ştiinţe Medicale, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Centrul de Biodiversitate „David Davidescu” al Academiei Române, Forumul Naţional de Oncologie Comparată, Federaţia Română de Zootehnie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, ROMVAC, Sanimed, Gral Medical, Grupul Aaylex şi instituţii de învăţământ precum Universitatea Spiru Haret, Universitatea Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite