UPDATE Nicolăescu a scos de la naftalină datele culese în urmă cu 5 ani în programul "Analize pentru toţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu a prezentat rezultatele programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei
Eugen Nicolăescu a prezentat rezultatele programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei

Ministrul Sănătăţii a prezentat vineri, la Palatul Parlamentului, rezultatele programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei care s-a desfăşurat în perioada 2007 - decembrie 2008. Eugen Nicolăescu a declarat că pe baza rezultatelor evaluării se va stabili pachetul de bază de servicii medicale.

"Programul ne va ajuta să stabilim pachetul minim de servicii. Evaluarea are un rol determinant în modul în care vor fi alocaţi banii în sistem", a declarat Nicolăescu.

Acesta a mai precizat că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va fi reluat şi că 84% dintre persoanele evaluate şi care au murit ulterior în 2011 au suferit de boli care puteau fi prevenite. 

"Vom relua acest program. E greu să vă spun acum când şi sub ce formă. Vom forma colective de lucru şi vom vedea când, cum şi sub ce formă vom relua", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a mai spus că vrea să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, centrate în special pe populaţia tânără, în acest sens fiind deja iniţiate discuţii.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în cazul a 20% din persoanele examinate a fost descoperită cel puţin o afecţiune nouă, de care acestea nu ştiau.

Datele date publicităţii arată că au fost evaluaţi aproximativ 11.000 de români. Dintre aceştia, peste opt milioane au fost adulţi, restul fiind copii.

Principalele categorii de afectiuni descoperite au fost: hipertensiunea arteriala, tulburari ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizari, precum şi TBC.

Un program controversat

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea "medic", cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.

Aproximativ 60 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane au mers la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008.

Eugen Nicolăescu declara, în august 2008, că analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că au fost identificate peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave.

Analizele medicale ale românilor au costat atunci 171 de milioane de euro.

Ministrul care i-a succedat lui Nicolăescu la conducerea Ministerului Sănătăţii, Ion Bazac, a încercat în 2009 să facă analiza datelor strânse în urma programului derulat în 2007 şi 2008. 

„Obiectivul acestei evaluări nu a fost atins. Programul a fost un eşec total, de la început până la sfârşit. Din rezultatele programului de evaluare a sănătăţii, derulat între 2007 şi 2008, nu se poate sub nicio formă evalua, cu limite de eroare admisibile şi previzibile, starea de sănătate a românilor“, a spus ministrul de atunci, Ion Bazac.

Risc de diabet pentru 30% din români

La începutul anului 2008, Eugen Nicolăescu a făcut publice unele date despre program pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2007. Acesta spunea atunci că “majoritatea cetăţenilor au devenit mai receptivi la informaţiile care vizează propria stare de sănătate“. 

Din totalul persoanelor evaluate în cadrul programului, peste 39 la sută au fost identificate cu risc de îmbolnăvire, judeţele cu cel mai ridicat procentaj la această categorie fiind Cluj (67,7%), Ilfov (54%), Sibiu (54%) şi Alba (51,3%). Cele mai des întâlnite cazuri privind riscul de îmbolnăvire s-au semnalat la diabetul zaharat, aproape 30 la sută din persoanele evaluate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite