Ne-au copleşit virozele respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de viroze respiratorii este mai mare faţă de perioada similară a anului precedent din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. Specialiştii anunţă că vaccinul antigripal a fost distribuit medicilor de familie.

Temperaturile scăzute din ultimele săptămâni au venit şi cu o avalanşă de infecţii respiratorii, atrag atenţia specialiştii. Cu toate acestea, ei susţin că nu s-au înregistrat încă cazuri de gripă. Medicii recomandă însă vaccinarea antigripală, în special pentru populaţia aflată la risc - bătrâni, copii, pacienţi cronici, personal medical. Potrivit ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, dacă în perioada 3 - 9 septembrie, numărul total de infecţii respiratorii acute a fost cu 37% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil în intervalul 10 - 16 octombrie.

A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE

Mai exact, medicii au raportat 84.300 de cazuri de infecţii respiratorii acute, dar diferenţa faţă de sezonul precedent este de doar 8.1%. Semn bun, susţine profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Încă nu sunt izolate virusuri, dar faptul că există o circulaţie intensă a acestora înseamnă că se întâmplă ceva. Creşterea aceea de aproape 40% a cazurilor de infecţii respiratorii s-a datorat schimbărilor bruşte de temperatură. Oamenii au fost luaţi pe nepregătite, nu au purtat haine adecvate. E bine însă că au fost achiziţionate doze de vaccin antigripal şi că a început campania de vaccinare”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila.

TĂNĂSESCU: „DOZELE NU ACOPERĂ POPULAŢIA LA RISC“

În primă fază, din cele 500.000 de doze pe care le-a achiziţionat Ministerul Sănătăţii, 300.000 au fost transmise în Bucureşti şi în teritoriu, către Direcţiile de Sănătate Publică. Serul va ajunge în cabinetele medicilor de familie, care-i pot imuniza gratuit pe cei aflaţi la risc. Doctorii se plâng însă că numărul de doze pe care îl primesc de la DSP-uri este prea mic.

„Am colegi care au primit şase doze de vaccin. E foarte puţin. Partea bună este că începe din timp campania de imunizare, în ianuarie-februarie vaccinarea nu mai e la fel de eficientă. Partea proastă e că dozele nu acoperă nici pe departe populaţia la risc. Din păcate, interesul pentru vaccin scade, deşi e mai eficient să previi o gripă cu un vaccin decât să dai 50-60 de lei pe medicamente”, a explicat şi doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

EPIDEMIOLOG: „MODUL DE TRANSMITERE E AEROGEN“

În ceea ce priveşte modul de transmitere a virozelor, el este aerogen. „Virozele cu manifestări respiratorii se transmit aerogen şi prin mâinile murdare. Măsurile generale sunt aceleaşi ca în anii trecuţi - evitarea aglomeraţiilor pe cât posibil, purtatul hainelor adecvate şi spălatul mâinilor”, ne sfătuiesc specialiştii.

Ei spun că în majoritatea regiunilor din ţară s-au înregistrat viroze respiratorii, dar în spitalele din Dolj s-au internat numeroşi pacienţi cu enteroviroze, secţiile de pediatrie fiind cele mai aglomerate. „Acolo pare să fie mai degrabă o cauză digestivă, e vorba de alimentaţie nepotrivită”, a arătat profesorul Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite