Muzeele Rebreanu şi Minulescu, uşă în uşă la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buni prieteni, cei doi scriitori şi-au cumpărat apartamente unul lângă celălalt, în 1934 Prea puţini ştiu că, într-un bloc din Capitală, pe o străduţă plină de verdeaţă, chiar

Buni prieteni, cei doi scriitori şi-au cumpărat apartamente unul lângă celălalt, în 1934

Prea puţini ştiu că, într-un bloc din Capitală, pe o străduţă plină de verdeaţă, chiar lângă Palatul Cotroceni, se află casele-memoriale ale lui Ion Minulescu şi Liviu Rebreanu. Acum mai bine de 70 de ani, cei doi buni prieteni au cumpărat apartamente în aceeaşi clădire, acelaşi etaj, uşă în uşă.

În anul 1934, Ion Minulescu şi Liviu Rebreanu au cumpărat apartamente în acelaşi bloc. Nu întâmplător. Cei doi scriitori erau foarte buni prieteni. Se vizitau des şi îşi citeau unuia altuia notiţele. Autorul romanului autobiografic "Corigent la limba română" a locuit în apartamentul de la numărul 12 timp de 10 ani, până în 1944, când s-a stins din viaţă. Tot în 1944 a murit şi Liviu Rebreanu, la cinci luni de la dispariţia lumească a prietenului său. Dacă aveţi drum pe strada Prof. dr. Gh. Marinescu din Bucureşti, opriţi-vă la nr. 19. Într-un bloc îngrijit, veţi descoperi la intrare, de o parte şi de alta unei uşi imense, două plăcuţe din marmură. Prima ne anunţă că în stânga este "Casa Memorială Ion Minulescu-Claudia Millian", în timp ce în dreapta se găseşte "Casa Memorială Liviu Rebreanu-Fanny Rebreanu". Soţii Rebreanu nu au cumpărat apartamentul pentru ei, ci pentru fiica lor, Puia Florica. Cu toate acestea, nu trecea o zi fără ca Liviu Rebreanu să nu intre pe uşa cu numărul 11. Toate aceste informaţii le veţi afla şi dumneavoastră dacă staţi de vorbă cu Paraschiva Baranga, cea care primeşte vizitatorii, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 17.00.

O zi obişnuită din viaţa lui Minulescu

Doamna Pachiţa, cum îi spun cunoscuţii, ne-a povestit că s-a apropiat de Mioara Minulescu, mai ales în ultimii ani de viaţă ai acesteia din urmă, când avea nevoie de îngrijiri. Tot dânsa ne-a spus cum era o zi obişnuită din viaţa lui Ion Minulescu: la ora 7.00 se trezea, lua micul dejun şi îşi bea cafeaua. Apoi, pleca în oraş, unde se întâlnea cu scriitori, pictori şi prieteni-artişti. La ora 13.00, revenea acasă pentru prânz şi se odihnea o oră-două. În jurul orei 16.00, îşi lua pălăria şi bastonul şi ieşea din nou în oraş. Revenea seara la cină, când povestea familiei sale ce i s-a întâmplat în decursul zilei, apoi se retrăgea în camera sa, la biroul de scris, "ca să nu le deranjeze pe fete". Până aproape de dimineaţă se vedea lumina ieşind de sub uşa scriitorului. Apartamentul-muzeu al lui Ion Minulescu are cinci camere, cu bucătărie, baie şi balcon-terasă. Totul străluceşte de curăţenie, iar lucrurile din casă sunt aşa cum le-a lăsat familia Minulescu. În apartamentul familiei Rebreanu, mai mic ca dimensiuni, au fost aduse - de la Valea Mare - biroul, scaunul şi câteva lucruri care au aparţinut romancierului.

Femeile din viaţa scriitorilor, artiste desăvârşite

Nici femeile din viaţa celor doi scriitori nu au fost străine de lumea artei. Claudia Millian Minulescu, poetă, pictoriţă şi sculptoriţă, i-a transmis pasiunea şi fiicei Mioara, artist plastic. Fani Rebreanu a fost actriţă, iar Puia Florica a prezentat ştirile la radio. Locuinţa lui Minulescu a fost transformată în muzeu încă din 1948 (două zile pe săptămână, câte două ore), când Claudia şi Mioara erau încă în viaţă. Ghidajul era făcut de însăşi Mioara Minulescu. Ulterior, muzeul a fost închis temporar, urmând ca în anul 2001 să fie redeschis, o dată cu inaugurarea Casei memoriale Liviu Rebreanu.

Preţul biletului pentru vizitarea fiecăreia dintre casele memoriale costă trei lei. Elevii şi studenţii plătesc biletul la jumătate. Cei care vor să plece cu o amintire fotografică trebuie să plătească o taxă suplimentară de trei lei, taxa video fiind de 15 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite