Motivul pentru care campania naţională de vaccinare antigripală debutează târziu şi în 2017. Medic de familie: „Degeaba vaccinezi în ianuarie, nu mai are efect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Tănăsescu FOTO Adevărul
Rodica Tănăsescu FOTO Adevărul

Deşi tot mai mulţi pacienţi trec pragul cabinetelor de medicină de familie cu viroze. Şi, deşi luna octombrie se apropie cu paşi repezi iar campania de vaccinare antigripală ar trebui să înceapă, licitaţia pentru achiziţia de ser nu a fost finalizată.

La fel ca în anii precedenţi, medicii de familie nu au nici cea mai mică idee când vor primi serul necesar în cabinete, măcar pentru vaccinarea persoanelor aflate la risc. 

„Se repetă aceeaşi situaţie din ultimii ani. Viroze sunt, încă nu este gripă, dar nu mai avem mult din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. De vaccinul antigripal nu ştim încă nimic, deşi autorităţile au la dispoziţie suficiente luni pentru a demara licitaţiile. Degeaba vaccinezi în ianuarie, nu mai are niciun efect. Campania trebuie începută în octombrie sau cel târziu în noiembrie”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Rodica Tănăsescu, şefa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Medicii se tem că vor primi puţine doze gratuite

Doctorul se teme că şi în acest an va primi un număr foarte mic de doze, la fel cum s-a întâmplat în 2016. „Am primit 10 doze deşi am 700 de persoane la risc în listă. Cel mai bine ar fi fost ca serul să fie compensat cu 50% şi atunci aş putea să conving oamenii să dea 15 lei pe ser, e mai puţin decât ar da pe medicamente de tuse sau de febră. Dar nu a fost de acord casa de sănătate cu această variantă”, a completat medicul. 

În ceea ce priveşte campania de imunizare, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a găsit deja reponsabilii pentru întârzieri. A demis-o joi pe directoarea generală din Minister, responsabilă cu licitaţia pentru vaccinul antigripal. „Mă bucur că ne agităm pe marginea vaccinării. Dar trebuie făcute contracte din timp, vaccinul trebuie să ajungă din timp la cabinetele, ca să putem vaccina, astfel încât circulaţia virusurilor să fie redusă”, a mai spus Rodica Tănăsescu. 

În ceea ce priveşte modul de transmitere a virozelor, el este aerogen. „Virozele cu manifestări respiratorii se transmit aerogen şi prin mâinile murdare. Măsurile generale sunt aceleaşi ca în anii trecuţi - evitarea aglomeraţiilor pe cât posibil, purtatul hainelor adecvate şi spălatul mâinilor”, conchid specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite