Ministrul Sănătăţii: „Noi le spunem asiguraţilor că le dăm tot. E adevărat? Nu e adevărat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urgenţele, incluse în pachetul de servicii medicale de bază FOTO Adevărul
Urgenţele, incluse în pachetul de servicii medicale de bază FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aşteaptă propuneri de la profesioniştii din sistem dacă să includă sau nu programele naţionale de sănătate în pachetul de bază.

„Pachetul de bază este temelia reformei în sănătate. Astăzi noi nu spunem adevărul asiguraţilor. Noi le spunem oamenilor că le dăm tot. E adevărat? Nu-i adevărat. Le dăm cât avem buget, asta e realitatea, nu dăm un leu în plus pentru că nu avem de unde. Mai sunt nişte spitale care mai fac nişte servicii peste contract şi rămân cu ele în braţe şi acele spitale o să aibă arierate. Altă explicaţie nu avem şi atunci noi ştim că oamenii îşi pun speranţe că au dreptul la tot ce cred ei în momentele de situaţii de suferinţă, în situaţiile nefericite de boală, dar noi trebuie să le spunem adevărul”, a ţinut să precizeze ministrul Sănătăţii.

Pachetul de bază, adresat tuturor cetăţenilor români

Ministrul Sănătăţii a arătat că pachetul de bază se adresează tuturor cetăţenilor români, indiferent că sunt asiguraţi sau neasiguraţi, aşa cum prevede Constituţia, care obligă statul român să asigure principalele servicii medicale, să nu pună în pericol viaţa oamenilor.

„Noi va trebui să definim tipul şi serviciile furnizate având în vedere medicina bazată pe dovezi, nu ceea ce ni se pare, nu ceea ce credem, nu ceea ce am vrea, ci ceea ce este cu adevărat bazat pe dovezi. Vom vedea cum sunt cheltuiţi banii publici având acest pachet de bază, pentru că el trebuie să cuprindă soluţiile cele mai eficiente pornind de la faptul că bolile cele mai frecvente cu costurile cele mai mici înseamnă că acelea trebuie cu prioritate să le includem în pachetul de bază, că în pachet nu vor fi incluse servicii care nu sunt dovedite a avea un beneficiu. Este prea important acest lucru ca să nu ne aplecăm asupra lui cu foarte multă atenţie”, a completat Nicolăescu.

Legat de pachetul de bază, ministrul Sănătăţii a spus că reprezintă „o schimbare fundamentală în societatea românească, în sensul că înseamnă să trecem de la o minciună perpetuă de 70 de ani, la un adevăr dureros”.

500 de dolari pe cap de locuitor în sistemul sanitar

România investeşte anual 500 de dolari pe cap de locuitor în sistemul sanitar. Asta potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Această sumă plasează ţara noastră pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, şi chiar în spatele unor ţări precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria.

Ungaria investeşte anual 1.100 de dolari pe cap de locuitor în sistemul de sănătate, Polonia alocă 900 de dolar din bugetul de stat, iar Bulgaria 521 de dolari.

 În Europa de Vest sumele alocate bugetului pentru Sănătate sunt chiar mai mari, astfel că Germania ajunge să aloce anual 4.875 de dolar pe cap de locuitor pentru dezvoltarea sănătăţii, în timp ce în Franţa investiţia se ridică la 5.000 de dolari pe cap de locuitor.

Guvernul spaniol face anual investiţii de 3.000 de dolari pe cap de locuitor, în timp ce englezii alocă 3.600 de dolari pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.

Nicolăescu, despre şpaga din Sănătate: „Nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România!”

Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.

Adevărul despre România: doi români din trei dau şpagă la doctor

Românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate, însă apreciază medicii români. Aşa arată barometrul din această lună, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite