Ministrul Sănătăţii: Dacă într-un an şi jumătate Programul Naţional de Radioterapie nu e funcţional, demisionez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că îşi dă demisia dacă nu reuşeşte să facă funcţional, într-un an şi jumătate, Programul Naţional de Radioterapie. Aceasta a participat vineri, alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa, la deschiderea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Militar „Dr. Carol Davila”.

Bănicioiu a spus că Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord cu Banca Mondială, particular, pe această zonă de radioterapie, iar din toamnă, poate începe un Program naţional de radioterapie, informează Mediafax.

„Vom termina, după calculele mele, pentru că vom avea şi sprijinul autorităţilor locale, suntem în câteva puncte destul de avansaţi, la nivelul finalizării de construcţie de buncăre. Practic, cred că într-un an, un an şi jumătate, vom reuşi să acoperim mare parte din solicitări. Momentan, din păcate, în ultimii ani nu s-au făcut foarte multe”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat dacă îşi va da demisia, în cazul în care nu se va implementa în acest an şi jumătate Programul Naţional de Radioterapie şi nu se va rezolva problema celor care au nevoie de radioterapie, Nicolae Bănicioiu a răspuns: ”Dacă, într-adevăr, acest program, într-un an şi jumătate din toamna asta, nu este funcţional, îmi dau demisia. Dar ce faceţi dumneavoastră cu ceilalţi miniştri, din ultimii 25 de ani, care nu au făcut nimic în radioterapie? Nu îmi mai cereţi răspunsuri pentru ceea ce nu au făcut colegii mei”, a spus Bănicioiu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în acest moment sunt funcţionale aparate de radioterapie la Institutul Oncologic, la Institutul Fundeni, unde este un aparat ”mai vechi şi un număr mai mic de pacienţi pe zi”, la Spitalul Colţea, care funcţionează la parametri normali.

”Avem o problemă la Spitalul Elias, unde sursa de cobalt este stricată momentan, şi tocmai prin acea Ordonanţă 2, care a fost respinsă de preşedinte, făcusem modificările pentru a face noi, direct, finanţarea, Spitalul Elias fiind în subordinea Academiei şi Spitalul Militar”, a mai spus Bănicioiu.

Bănicioiu despre liste de aşteptare la citostatice: În România au fost liste de aşteptare întotdeauna

Întrebat despre listele de aşteptare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru pacienţii care au nevoie de tratament citostatic, ministrul Sănătăţii, prezent la inaugurarea Secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, a declarat: ”În România au fost liste de aşteptare întotdeauna. Dacă vrem să fim corecţi, după celebrul an 2010, când lista de aşteptare era undeva la un an, în cele patru luni de când sunt ministru, şi pe care bănuiesc că le-aţi evaluat cu mare atenţie, lista de aşteptare a ajuns la o lună şi jumătate. Eu zic că s-a făcut un progres”.

El a precizat că se pot cere şi datele oficiale de la CNAS.

„Vă spun eu, în momentul de faţă sunt în jur de 500 de pacienţi pe lista de aşteptare”, a comentat Bănicioiu, adăugând că anul trecut un pacient aştepta între şase şi şapte luni.

Secţia de Radioterapie a costat 15 milioane de lei

Declaraţii lui Nicolae Bănicioiu au fost făcute vineri, la inaugurarea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” şi Blocului operator al Secţiei Clinice Dermatovenerologie din cadrul spitalului, unde a participat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Acesta din urmă a precizat că pentru această Secţie a fost alocată suma de 15 milioane de lei, fiind cea mai bine dotată secţie de radioterapie din sistemul de stat.

„Având în vedere solicitările foarte mari, la secţia de radioterapie, am aprobat, zilele trecute, suplimentarea organigramei, astfel încât să se poată lucra în două schimburi. Se pare că nu e suficient şi vom mări organigrama, astfel încât să se lucreze în trei schimburi”, a anunţat Mircea Duşa.

El a apreciat că în aceste secţii sunt trataţi atât pacienţii din sistemul de apărare dar, având în vedere solicitările foarte mari, această nouă tehnologie va putea fi folosită şi pentru pacienţii din sistemul de stat.

Mircea Duşa a arătat că, din sistemul de stat, această secţie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central este, în momentul de faţă, cea mai bine dotată secţie de radioterapie şi cu aparatură de ultimă generaţie.

El a mai precizat că anul acesta se va finaliza modernizarea cu aparatură şi a altor secţii. Astfel, până în luna noiembrie se va finaliza un bloc integrat la Secţia de oftalmologie, unde se află singurul centru din ţară unde se face transplant de cornee, şi realizarea unui centru de excelenţă în diagnosticul şi tratamentul glaucomului.

Gheorghe Bălaşa, şeful Secţiei Radioterapie, a declarat în cadrul lansării acestei investiţii că spitalul a trecut de la un aparat cu cobalt, un ghid de radioterapie 2D, clasic, la un tip de radioterapie 3D, conformaţională, care permite să trateze mai sigur, mai eficient şi mai cu eficienţă mult mai mare.

Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” este dotată cu un accelerator liniar performant, model Varian Unique Power, care permite tratamentul modern al majorităţii localizărilor neoplazice, precum cancerul mamar, cancerul de col şi uterin, cancerul rectal, pulmonar, de prostată, precum şi cancerele din sfera ORL, tumori cerebrale, limfoame maligne.

Reprezentanţii spitalului au precizat că important este faptul că, în continuarea radioterapiei externe, acum se poate face şi brahiterapia, o radioterapie internă, fiind printre puţinele secţii dotate cu ambele tipuri de radioterapie, şi care permite o tratare completă a pacienţilor bolnavi de cancer.


Acord de cooperare al Ministerului Sănătăţii cu China. Nicolae Bănicioiu îi invită pe chinezi să investească în radioterapie

Protestele din Sănătate, suspendate. Ministerul Sănătăţii a semnat un acord de colaborare cu Sindicatul Sanitas

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite