Ministerul Sănătăţii: Decontarea tratamentelor pentru cele 38 de victime din Colectiv a fost deblocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificările în cazul celor 38 de victime ale incendiului din octombrie 2015 din clubul Colectiv ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale au fost finalizate. Ministerul Sănătăţii mai anunţă că astfel a fost deblocată suma de 1,1 milioane de lei.

„Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a finalizat cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Ministerului Sănătăţii verificările în cazul celor 38 de victime din Colectiv ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale. Din suma totală pe care spitalele o mai aveau de recuperat (1.174.218,53 lei), verificările au putut debloca spre decontare suma de 1.167.343,33 lei”, se arată într-un comunicat emis vineri de Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, din cele şase spitale vizate, cinci spitale mai trebuie să recupereze o sumă totală de 6.875,2 lei din cauza unor raportări în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) invalidate de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică. 

Aceste unităţi sunt: Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii recomandă acestor spitale să se adreseze Şcolii Naţionale de Sănătate Publică pentru analiza motivelor pentru care acele servicii au fost respinse.

Bilanţul tragediei din Colectiv: 64 de persoane au murit

Un incendi a izbucnit pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean Colectiv în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War“. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

De altfel, bilanţul tragediei a ajuns la 64 de morţi, în timp ce alte peste 180 de persoane au fost rănite.

Patronii clubului, trimişi în judecată

Patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patroana firmei de artificii Daniela Niţă, şi pirotehnistul Viorel Zaharia au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 

Cristian Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, este acuzat de favorizarea infractorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. 

Piedone a fost trimis în judecată

Un al doilea dosar penal este cel instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi care l-a vizat pe primarul suspedat al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Piedone este acuzat de abuz în serviciu, legat de modul în care a emis autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În acest caz mai sunt judecate şi Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti, Luminiţa Larisa Ganea - consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sector 4  Bucureşti şi Sandra Ramona Moţoc - referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4.

Funcţionarii sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit,  cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4.

Dosar întors la DNA

Cel de-al treilea dosar penal îi vizează pe cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI. Ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite