UPDATE Specialiştii au anunţat şi duminică ploi. Vremea se menţine urâtă şi în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea se va menţine urâtă până la mijlocul săptămânii FOTO Adevărul
Vremea se va menţine urâtă până la mijlocul săptămânii FOTO Adevărul

Toate regiunile din România au ieşit de sub incidenţa codului galben de ploi. Asta după ce meteorologii eu amis, astăzi, avertizări pentru mai multe judeţe din ţară. Hidrologii menţin codul galben de inundaţii pe râurile Suceava, Moldova şi Bistriţa.

UPDATE 19.32 Toate judeţele au ieşit de sub incidenţa codului galben. 

UPDATE 18.36 Meteorologii au emis o nouă avertizare tip cod galben de ploi pentru sud-vestul judeţului Giurgiu. Restul judeţelor au ieşit de sub incidenţa codului.

UPDATE 17.17 Judeţele Sălaj şi Cluj au ieşit de sub incidenţa codului galben de ploi, însă meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea pentru partea de vest a judeţelor Suceava şi Neamţ. 

Potrivit specialiştilor, până la 18.30 în această regiune va ploua torenţial, iar aversele vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi local 25 de litri pe metru pătrat

UPDATE 16.42 Se mai află sub incidenţa codului galben de ploi judeţele Sălaj, Sibiu şi Cluj. Dacă judeţul Sălaj va ieşi de sub incidenţa codului galben la ora 17.00, atenţionarea pentru Cluj se va termina la 17.10. Zona judeţului Sibiu rămâne sub incidenţa atenţionării până la 17.30.

UPDATE 16.17 Până la 17.10, partea centrală a judeţului Cluj, inclusiv municipiul Cluj-Napoca, se va afla sub incidenţa unei avertizări meterologice tip cod galben. În acest interval, vor cădea ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice şi grindină de dimensiuni mici şi medii. Cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi local 25 de litri pe metru pătrat.

UPDATE 15.54 Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben, valabilă până la 17.00, pentru zona de munte a judeţului Neamţ, sud-vestul judeţului Bacău, precum şi pentru judeţul Vrancea.

UPDATE 15.47 Avertizarea meteorologică tip cod galben de ploi pentru sudul judeţului Alba a fost prelungită până la ora 17.00. În pofida avertizărilor de ploaie şi vreme rea, hidrologii au dat asigurări că debitele râurilor se află sub control şi că nu există risc de inundaţii.

Valorile de debite maxime pe care le atinge Dunărea la intrarea în ţară în aceste zile sunt mai mici decât cele din aprilie, iar atunci nu au fost probleme”, a precizat preşedintele Institututului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru Digi24.

 Nici în Moldova, unde mai multe râuri se află sub coduri de avertizare, nu vor mai fi probleme, spune preşedintele INHGA, întrucât până mâine seară meteorologii au anunţat că nu vor mai cădea precipitaţii importante cantitativ.

UPDATE 14.55 O nouă avertizare meteorologică tip cod galben de ploi a fost emisă pentru sudul şi centrul judeţului Sălaj. Avertizarea, valabilă de la ora 15.00 până la 17.00, cuprinde şi muncipiul Zalău. În această regiune, vor cădea ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni, iar cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi local 25 de litri pe metru pătrat.

UPDATE 14.45 Vestul judeţului Arad a ieşit de sub incidenţa codului galben de ploi.

UPDATE 14.09  Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de ploi pentru zona de munte a judeţului Bacău, dar şi pentru judeţul Sibiu.

Astfel, specialiştii avertizează că în judeţul Bacău până la 15.15 vor cădea ploi torenţiale ce vor fi însoţite de descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni, iar cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi 25 de litri  pe metru pătrat.

În plus, partea centrală şi sudică a judeţului Sibiu se află sub avertizare meteorologică de ploi până la 15.30. În această zonă, vor cădea ploi însoţite de descărcări electrice şi grindină, iar cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi local 25 de litri pe metru pătrat. 

UPDATE 13.57 Meteorologii au emis noi avertizări de cod galben de ploaie pentru sudul judeţului Alba, inclusiv muncipiul Alba Iulia. Până la 15.30, în această regiune vor cădea averse însoţite de descărcări electrice şi grindină de mici dimesiuni, iar cantităţile de precipitaţii ar putea depăşi 25 de litri pe metru pătrat.

O nouă avertizare, valabilă până la 15.00, a fost emisă şi pentru vestul judeţului Cluj. Cantitatea de precipitaţii ar putea depăşi local 25 de litri pe metru pătrat.
În plus, vestul judeţului Arad se află sub incidenţa unui cod galben de ploi până la 14.45. În acest interval vor cădea averse de ploaie ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat.

Potrivit meteorologilor, până la 15.20, în judeţul Alba vor cădea ploi însoţite de descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni. În plus, codul galben de inundaţii va fi menţinut pe râurile Suceava, Moldova şi Bistriţa, dar şi pe râurile Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea).

Totodată, hidrologii au hotărât menţinerea avertizării tip cod galben de inundaţii pe râurile Bârlad, Jijia (judeţul Botoşani şi Iaşi), precum şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi. Tot sub avertizarea cod galben de inundaţii se află şi afluenţii Oltului superior din judeţul Covasna.

200 de angajaţi MAI au intervenit pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţii şi ploi

În urma ploilor de ieri, 200 de angajaţi ai Ministerului de Interne au intervenit pentru salvarea unor persoane, case sau gospodării. Potrivit bilanţului reprezentanţilor MAI, 44 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de inundaţiile cauzate de precipitaţiile abundente.

În urma inundaţiilor, o casă din localitatea Războieni (Neamţ) a fost avariată, iar alte 16 locuinţe din judeţele Botoşani, Iaşi, Maramureş, Vaslui şi 33 de anexe gospodăreşti din Botoşani, Călăraşi, Galaţi au suferit pagube parţiale. 

În plus, autorităţile au intervenit în judeţul Neamţ pentru salvarea a şase persoane şi a unui număr de 130 de animale din comunele Războieni şi Horia. Totodată, ploile torenţiale au îngreunat circulaţia pe opt drumuri judeţene din Botoşani şi Neamţ.

Reprezentanţii MAI au precizat că nu au fost înregistrate situaţii de persoane izolate sau localităţi unde să se fi întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Prognoza meteo pe trei zile

Duminică va ploua pe arii extinse, însă vremea se va mai încălzi, astfel că maximele termice ar putea atinge şi 29 de grade Celsius în Banat şi Oltenia. În Dobrogea, maximele vor fi de 28 de grade Celsius, în timp ce în restul regiunilor temperaturile nu vor depăşi 27 de grade.

Începutul săptămânii viitoare va fi marcat de vreme instabilă, dar caldă. Astfel, va ploua pe arii extinse în majoritatea regiunilor, însă temperaturile maxime nu vor coborî sub 26 de grade Celsius. Ploile vor avea caracter de torenţialitate mai ales în vestul şi nordul ţării. În Maramureş, Crişana şi Banat vor cădea averse însoţite de descărcări electrice, iar temperaturile minime se vor situa între 22 şi 24 de grade.

În Dobrogea, maximele termice  ar putea ajunge şi la 30 de grade Celsius şi, deşi cerul va fi mai mult noros, nu va ploua. În Muntenia, Oltenia, Moldova şi Transilvania vor cădea precipitaţii de scurtă durată. Cel mai cald va fi în Muntenia, unde temperaturile maxime ar putea atinge şi 31 de grade Celsius.

Marţi maximele termice vor scădea cu câteva grade în toată ţara, astfel că cel mai cald va fi în Muntenia şi Dobrogea unde mercurul din termometre ar putea arăta şi 27 de grade. Va ploua pe arii extinse în toată ţara, iar precipitaţiile vor avea caracter de torenţialitate. Adesea, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite