Cod galben de ninsori. 24 de judeţe sub sub avertizare de vreme rea. ANM: „Este posibil să emitem Cod portocaliu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost emise două avertizări de Cod galben de ninsori FOTO Mediafax
Au fost emise două avertizări de Cod galben de ninsori FOTO Mediafax

De joi de la prânz a intrat în vigoare o avertizare de Cod galben de ninsori, precipitaţii şi vânt, valabilă până vineri pentru 24 de judeţe. Mai mult, începând de vineri va intra în vigoare o a doua avertizare de Cod galben de ninsori, precipitaţii şi vânt valabilă pentru 34 de judeţe. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunţat că vineri noaptea ar putea fi emis Cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti.

UPDATE 08.30 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă participanţii la trafic că circulaţia rutieră a fost deschisă pe drumul naţional DN 67C, km 16+000 – km 34+800, între Novaci şi Rânca.

"Rugăm participanţii la trafic să respecte indicaţiile şi restricţiile semnalate de Poliţia Rutieră. CNADNR recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă“, se arată într-un comunicat al CNADNR. 

  

UPDATE Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat că, din cauza condiţiilor meteo, în judeţul Gorj a fost închis temporar DN67C Novaci - Rânca, pe tronsonul cuprins între kilometrii 16 şi 34+800 de metri. 

În zonă se acţionează cu opt utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.

UPDATE Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, care a avut loc Ministerul de Interne, că vineri noapte va ninge în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar dacă vântul va depăşi 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise Coduri portocalii.

De asemenea, Ion Sandu a adăugat că, la nivel european, au fost emise Coduri roşii în ţări precum Italia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, unde se aşteaptă cantităţi mari de precipitaţii, asociate cu vânt.

„În România, deocamdată este emis Cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în Bucureşti, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50 - 60 de kilometri la oră. Ne aşteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilometri pe oră şi va ninge să emitem nişte coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenţionării cod galben la nivel naţional să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

El a precizat, în cadrul videoconferinţei, că vremea rea va persista până sâmbătă după-amiază.

Prima avertizare de Cod galben de ninsori a intrat în vigoare

Până vineri, la ora 16.00 este în vigoare o avertizare de Cod galben de precipitaţii, ninsori şi vânt. În intervalul menţionat, vor cădea precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. 

În zona montană şi în regiunile sud-vestice vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi, îndeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zăpadă. 

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 - 35 de litri pe metru pătrat. În Dobrogea, sudul Munteniei şi al Moldovei vor predomina ploile, iar în restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va depăşi la rafală 60 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea.

Cele 24 de judeţe care se află sub Cod galben de ninsori sunt Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Timiş, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dolj, Harghita, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Bacău, Buzău, Covasna, Gorj, Mehedinţi, Neamţ, Suceava şi Vrancea.

cod galben vreme rea

A doua avertizare Cod galben de ninsori este valabilă până sâmbătă

Cea de-a doua avertizare este valabilă în intervalul  vineri, ora 16.00 - sâmbătă, ora 16.00, când vor cădea precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sudul Banatului. În restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte. 

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat în regiunile sudice, estice şi centrale. La munte, stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. 

Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze ce vor depăşi 50 de kilometri pe oră, mai ales în sud. La munte vor fi rafale de peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.

Această avertizare este valabilă pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Bacău, Suceava, Galaţi, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj şi Sibiu. 

cod galben vreme rea

Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie

Vremea rea a pus stăpânire şi pe mai multe ţări din Europa, astfel că Ministerul de Externe a emis mai multe atenţionări de călătorie valabile pentru Bosnia şi Herţegovina şi pentru Republica Slovenă.

Autorităţile informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Republicii Slovenia că Agenţia de Mediu slovenă a emis Cod portocaliu de vânt foarte puternic pentru regiunea Primorsko, din sud-vestul Sloveniei, în apropierea frontierelor cu Italia şi Croaţia.

Se estimează că se vor înregistra rafale de vânt cu o viteză de până la 140 de kilometri pe oră. Intensificări ale vântului se vor înregistra până vineri, 6 martie 2015, fapt pentru care circulaţia rutieră poate fi astfel semnificativ îngreunată pe autostrăzi, mai ales pe autostrada A1, care face legătura cu Italia – regiunile Friuli-Venezia Giulia şi Veneto.

„Precizăm că autostrada A1 este în prezent închisă pe porţiunea Kaseteleč – Kozina, în direcţia Ljubljana, traficul fiind redirecţionat pe un drum naţional. În lunile martie şi aprilie 2015, ca urmare a unor lucrări, autostrada A1 va fi închisă complet pe porţiunea Kozina – Črni – Kal, în direcţia Koper, în intervalul orar 20.00 şi 5.00”, mai spun oficilaii MAE.

cod galben si cod rosu de ninsori bosnia si hertegovina

De asemenea, o altă infomare arată că cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Bosnia şi Herţegovina (BiH) trebuie să ştie că în data de 5 martie 2015, autorităţile centrale din BiH au atenţionat asupra cantităţilor semnificative de precipitaţii - sub formă de zăpadă, care se vor înregistra în mai multe zone ale ţării, cu nivel de avertizare cod portocaliu pentru regiunile Banja Luka, Bihac, Foca, Livno, Sarajevo, Tuzla şi Vişegrad, estimându-se că stratul de zăpadă va fi cuprins între 10 şi 20 de centimetri.

Privind circulaţia rutieră, pentru regiunile muntoase se recomandă folosirea lanţurilor speciale pentru pneurile autovehiculelor.

Totodată, a fost instituită atenţionarea Cod roşu de ploi abundente pentru regiunea Trebinje, (Bosnia-Herţegovina). Cantităţile de precipitaţii vor fi cuprinse între 60 şi 80 litri pe metru pătrat (l/mp), iar pe alocuri vor ajunge şi la 100 l/mp. Principalul pericol în urma precipitaţiilor este reprezentat de alunecările de teren care pot bloca anumite artere de circulaţie rutieră.

Avertizările sunt valabile pentru intervalul 5 – 6 martie 2015.

cod galben ninsori slovenia

Cetăţenii români care doresc să tranziteze cele două ţări sunt sfătuiţi să evite zonele menţionate mai sus pentru următoarele 3-5 zile şi să acceseze laceste două linkr-uri http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/SI-Slovenia.html pentru informaţii actualizate.

  

Hidrologii au emis Cod galben de inundaţii

De asemena, hidrologii au emis Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Caraş Severin, Timiş, Mehedinţi, Gorj şi Dolj, valabil de joi şi până sâmbătă, putând să apară scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş mijlociu şi inferior şi afluenţii săi, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Drincea, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior şi afluenţii săi (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj).

Hidrologii avertizează că, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, începând de joi, ora 12.00, în aceste bazine se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării. Aceste fenomene ar putea să apară până sâmbătă la ora 16.00.

„Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din judeţele Mehedinţi şi Dolj”, precizează hidrologii.

Ca urmare a emiterii acestor avertizări, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat o videoconferinţă cu prefecţii, joi, la ora 14.00, pentru a discuta măsurile luate după atenţionările meteorologice şi hidrologice Cod galben.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO De joi, vremea se răceşte în toată ţara, fiind aşteptate lapoviţe şi ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pentru perioada 2 – 15 martie, potrivit căreia, în prima săptămână vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, însă în acest weekend va fi rece. Începând cu 5 martie vremea se va răci, iar în perioada 5 – 7 martie, dar şi în ziua de 10 martie se vor semnala precipitaţii.

Cum va fi vremea în această primăvară: prognoza meteo pe trei luni

În primăvară vom avea parte de temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă, însă specialiştii au mai anunţat că, în martie, valorile termice din sud-estul ţării vor fi mai ridicate. Mai mult, de Paşte, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării. În privinţa precipitaţiilor, meteorologii au anunţat că acestea vor fi apropiate de cele normale ale perioadei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite