Medicii sunt obligaţi ca de la 1 ianuarie să elibereze numai reţete electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie 2013 să prescrie reţete în sistem electronic. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a nominalizat, vineri, şi comisia care va supraveghea derularea programului, aceasta fiind condusă de medicul şef al Casei Naţionale, Marius Filip.

Potrivit legislaţiei, utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor va atrage răspunderea penală a medicilor vinovaţi.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenţa pentru suport vor fi afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate. 

De altfel, toţi cei care pot prescrie reţete medicale, în special medicii de familie şi cadrele medicale din spitale, sunt sfătuiţi ca în perioada următoare să preia în sistemul propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de prescripţii electronice (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice (PE) pretipărite offline la domiciliu, acoperitor pentru consumul mediu lunar.  Acest lucru trebuie făcut în special pentru a asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, precum o pană de curent.

În cazul în care nu va exista o conexiune la internet, spitalele vor elibera PE şi pe formularele tipărite offline la domiciliu.

Medicul şef al CNAS, Marius Filip, a precizat că tratamentul înscris pe formularele cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiate) va fi eliberat numai dacă are data prescrierii până pe inclusiv 31 decembrie. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite