Medicii de familie le cer asiguraţilor să nu supraaglomereze camerele de urgenţă şi serviciile de ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie fac un apel la asiguraţi să nu supraaglomereze serviciile de urgenţă şi să nu solicite ambulanţa decât dacă este necesar, în condiţiile în care situaţia lor nu reprezintă o urgenţă reală.

Apelul a fost făcut de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF).

Concret, acestea le solicită pacienţilor cronici stabili care nu mai au medicaţie, să se reprogrameze telefonic, pentru a evita să iasă din case având în vedere condiţiile meteorologice de afară.

În cazul pacienţilor cu boli acute şi urgenţe minore, li se recomandă medicilor să ia legătura cu medicii de familie pentru a stabili necesitatea consultaţiei.

„Medicul de familie va decide dacă este nevoie de solicitarea ambulanţei, pentru a nu supraaglomera serviciile de urgenţă cu cazuri care mai pot fi temporizate sau nu reprezintă urgenţe reale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de cele două asociaţii profesionale.

Medicii au formulat o serie de recomandări:

- Nu ieşiţi din casă decat dacă este absolut necesar, îmbrăcaţi-vă adecvat, protejaţi-vă extremităţile, hidrataţi-vă si hrăniţi-vă corespunzător.

- Utilizaţi medicamente simptomatice din trusa de acasa pentru situatii uzuale dupa ce va sfatuiţi cu medicii de familie, dacă este nevoie.

- Vă recomandăm să  nu scoateţi copiii mici din case la temperaturi exterioare sub minus zece grade. Pentru sindroame febrile sau alte situaţii în cazul copiilor, sunaţi-vă medicul de familie să decideţi împreună dacă este nevoie de accesarea serviciului de ambulanţă.

- Medicii de familie sunt la program la cabinete şi in centrele de permanenţă. În fiecare judeţ, cabinetele medicilor de familie aflate în contract cu casele şi centrele de permanenţă active sunt afişate pe paginile web ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate ale Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite