Medicii organizează un marş de protest la Bucureşti. Se strâng semnături pentru a demara greva generală în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şi asistenţii medicali fac un marş de protest în perioada următoare FOTO Adevărul
Medicii şi asistenţii medicali fac un marş de protest în perioada următoare FOTO Adevărul

Medicii şi asistenţii medicali vor organiza un marş în Bucureşti în luna octombrie. La acţiune vor participa peste 30.000 de oameni. Decizia a fost luată, miercuri, de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, după ce a analizat ce s-a obţinut până acum în urma celor opt zile de revendicări care au avut loc în stradă.

„Coaliţia a luat decizia ca până în data de 14 octombrie să continuăm discuţiile şi negocierile, iar după această dată să trecem la următoarele acţiuni. Vor fi şi acţiuni locale şi un marş în Bucureşti, la o dată pe care o vom comunica ulterior”, a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

De altfel, acesta a precizat că cei din teritoriu strâng semnături pentru declanşarea formelor de greve, potrivit legislaţiei.

„În privinţa negocierilor, toată lumea a recunoscut că ceea ce am solicitat este rational. Declarativ, s-au acceptat majoritatea revendicările noastre. Chiar şi acolo unde încă nu am ajuns la un acord, în privinţa cresterii la 6% din PIB, pe graficul pe care l-am propus noi şi creşterea veniturilor rezidenţilor, s-a recunoscut că principial avem dreptate,dar că momentan nu se poate”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Şeful medicilor a mai spus că presiunile vor continua, până atunci când „promisiunile şi intenţiile se concretizează”.

Şapte zile de proteste în faţa a două ministere

În perioada 21 - 27 septembrie, personalul medical s-a aflat în faţa ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, unde a protestat faţă de salariile mici, condiţiile din spitale şi procentul mic din PIB alocat Sănătăţii. În ciuda discuţiilor, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, unul din oficialii care s-au aflat la masa de discuţii cu reprezentanţii medicilor şi asistenţilor medicali, a declarat, cu ocazia Bursei Locurilor de Muncă, faptul că salariile rezidenţilor vor fi mărite, dar în niciun caz dublate.

„Problema aceasta este în analiză în acest moment împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi cu Ministerul Bugetului. Căutăm o soluţie pentru a mări grila de salarizare a medicilor rezidenţi, sigur că nu se poate merge la dublare, aşa cum a fost cerinţa, dar încă de anul trecut am avut în vedere să schimbăm această grilă pentru ei”, a explicat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Sănătăţii a căutat soluţii

„Deschidem discuţiile cu Ministerul Finanţelor. Este o discuţie aş spune destul de aplecată, cu cifre. Nu sunt convins că se găsesc resursele, pentru că, dacă ar fi, s-ar pune pe masă. Dar trebuie căutate o mie şi una de soluţii, multe alternative. Nu este uşor, dar se încearcă. Important pentru mine este că sistemul sanitar funcţionează, că medicii îşi fac datoria, că cetăţenii care apelează la sistem sunt trataţi”, a spus, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Acesta a adăugat că vor fi purtate discuţii şi cu oficialii care se ocupă de buget, pentru a găsi resursele financiare cerute de personalul din sănătate.

„Ne străduim să căutăm resurse la Ministerul Bugetului. Discuţiile cu Ministerul Bugetului ne vor ajuta să găsim poate soluţii mai multe decât pot eu să ofer în acest moment. Eu nu cred că o ţară întreagă va suferi pentru faptul că 15.000 de oameni nu s-au dublat salariile, s-au dat numai 18 procente sau 24. Vom vedea cât vom găsi. Mi se pare absurd să pui în pericol sănătatea populaţiei pentru câteva procente”, a conchis ministrul.

Pe aceeaşi temă:

Protestele în Sănătate continuă. Cadrele medicale ies în stradă şi vineri. Ministrul Sănătăţii i-a invitat duminică la discuţii

Vineri este a treia zi în care sunt programate proteste în faţa Ministerului Sănătăţii. In cursul zilei de ieri, ministrul Eugen Nicolăescu a discutat cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi i-a îndemnat să renunţe la manifestările în stradă. Ulterior, i-a invitat la sediul instituţiei, pentru a dezbate problemele stringente din sistem. Întâlnirea urmează să aibă loc pe 22 septembrie, începând cu ora 11.

Au pus halatele în cui şi au ieşit în stradă. 150 de cadre medicale au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.

Medicii încep miercuri protestele. Activitatea acestora nu va fi încă blocată

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat ieri reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

VIDEO Secţiile private în spitalele publice, soluţia ministrului Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor

Eugen Nicolăescu a spus la Focşani că deocamdată este vorba de un proiect pilor, care va demara la începutul anului viitor cu 12 spitale din ţară.



 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite