INTERVIU Avertisment: gripa va lua amploare odată cu reînceperea şcolii şi a grădiniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnal de alarmă tras de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, care spune că întoarcerea copiilor în colectivităţi va duce la creşterea cazurilor de gripă în acest sezon. Cinci decese s-au produs deja, iar vaccinarea antigripală, făcută mai târziu de luna ianuarie, îşi pierde din eficienţă, avertizează expertul.

Adevărul: Numărul bolnavilor de gripă e în creştere. Se va schimba ceva odată cu începerea şcolilor?

Profesorul Alexandru Rafila: Reîntoarcerea copiilor în colectivităţi ar putea să contribuie la o creştere a numărului de cazuri. De asemenea, în aglomeraţiile urbane e normal să fie o circulaţie mai intensă a virusurilor. În plus, expunerea prelungită la frig şi lipsa de protecţie cu îmbrăcăminte corepunzătoare contribuie şi ele la apariţia unor noi cazuri de gripă. Totuşi, sperăm să nu avem o creştere explozivă a numărului de cazuri, pentru că acoperirea vaccinală a mai crescut puţin faţă de anii precedenţi.

Câţi români s-au vaccinat până acum?

Avem deja 1,2 milioane de persoane vaccinate în cadrul programului de imunizare gratuit derulat de Ministerului Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie. Plus că au mai fost persoane care s-au imunizat cu bani din propriul buzunar. Cel mult 1,5 milioane de persoane sunt vaccinate antigripal în acest moment. 

Şi câţi ar trebui să fie imunizaţi?

Necesarul ar fi de trei milioane. Prin urmare, suntem departe de ţinta impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care prevede că 75% din persoanele cu vârstă peste 65 de ani trebuie imunizate, la fel şi bolnavii cronic.

În ce măsură vaccinarea mai este eficientă acum?

Doar în cazul în care persoana care vrea să se vaccineze nu a trecut prin infecţie. În două săptămâni de la vaccinare se instalează imunitatea. Cu siguranţă, vaccinarea poate fi continuată în cursul lunii ianuarie, dar trebuie văzut cum va evolua sezonul. Ce trebuie să se reţină din start, e faptul că, deşi se spune că putem vaccina antigripal până în martie, eficienţa serului scade pe măsură ce ne apropiem de această lună. Din acest motiv, perioada optimă pentru vaccinare este octombrie – noiembrie. 

Anul acesta, campania a debutat la timp... 

Aşa este. Cele 1,2 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătăţii au fost administrate până în decembrie, aşa că lucrurile au mers foarte. În schimb, nu vom avea soluţii-minune dacă ne vom confrunta cu un număr mare de cazuri de gripă, pentru că acest număr e generat de faptul că populaţia nu este protejată. Singura soluţia ca să putem evita îmbolnăvirile şi decesele este imunizarea, mai ales la grupele de risc.

Care sunt acestea?

Bolnavii cronic, persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide şi copiii până la vârsta de cinci ani. Acestea sunt categoriile cele mai afectate şi mai expuse la virusul gripal.

Ar trebui să cumpere Ministerul Sănătăţii doze suplimentare?

A mai achiziţionat 100.000 de doze peste cele 1.2  milioane cumpărate iniţial. Esenţial este să existe acceptabilitate pentru vaccinare, degeaba cumperi doze dacă oamenii nu vor să se vaccineze. Cert este că acest grad de acceptabilitate este în creştere de la an la an. De pildă, acum trei ani, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze pentru că nu exista interes pentru vaccinare. 

Sezonul trecut au fost peste 130 de decese. În acest sezon, s-au înregistrat deja cinci.

Putem avea săptămâni cu un număr mare de decese sau săptămâni fără niciun deces. Depinde foarte mult de starea de sănătate a celor care se îmbolnăvesc. Dacă se îmbolnăvesc oameni care au comorbidităţi, atunci şi riscul apariţiei deceselor este mai mare. Dacă se îmbolnăvesc persoane fără astfel de probleme, atunci riscul de deces este mai mic. Pe de altă parte, e important de înţeles că gripa în sine este o viroză care predispune la complicaţii şi inclusiv la deces. Lucrurile acestea nu pot fi evitate decât printr-o profilaxie specifică.

Care sunt măsurile de siguranţă?

În primul rând, dacă apare o infecţie respiratorie, indiferent că este gripă sau o viroză banală, e bine să ne prezentăm la medicul de familie şi să nu mergem în comunitate. Spre exemplu, în cazul copiilor, este bine ca ei să stea la domiciliu, dacă nu este necesară spitalizarea, până la vindecare. Altfel, infecţia se răspândeşte cu uşurinţă. De asemenea, sunt esenţiale măsurile de igienă personală, respectiv utilizarea batistelor de unică folosinţă atunci când strănutăm şi spălatul pe mâini. Sunt lucruri foarte importante. 

Când trebuie luate antibiotice?

Doar la indicaţia medicului. Nu trebuie luate antibiotice din proprie iniţiativă. Tratamentul cu antibiotice nu are niciun fel de efect asupra infecţiilor virale, în general, şi nici asupra gripei, în particular. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite