Ghidul specialiştilor pentru turişti: „Consultaţi-vă medicul, vaccinaţi-vă, luaţi o soluţie de rehidratare!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMS a lansat un ghid pentru turişti FOTO Adevarul
OMS a lansat un ghid pentru turişti FOTO Adevarul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, un ghid pentru turişti, intitulat „Cum să evitaţi bolile cauzate de alimente şi băuturi nesigure şi cum să procedaţi în caz de diaree”.

„În fiecare zi milioane de oameni se îmbolnăvesc şi câteva mii mor din cauza unei boli cu transmitere prin alimente, care poate fi prevenită. Recomandările oferite în acest prospect sunt importante pentru orice turist şi de o importanţă deosebită pentru grupurile cu risc ridicat, adică sugari şi copii mici, femei gravide, persoane în vârstă şi imuno-compromişi, inclusiv cei cu HIV/SIDA. Persoanele din aceste grupuri sunt deosebit de sensbile la boli transmise prin alimente”, arată OMS în ghid.

Potrivit documentului, microorganismele periculoase sunt purtate de animale şi de oameni şi pot fi transferate pe alimente, prin intermediul mâinilor.

„Evitaţi orice alimente negătite, cu excepţia fructelor şi legumelor care pot fi curăţate sau decorticate. Felurile de mâncare care conţin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri şi unele deserturi (de ex. spuma) pot fi periculoase. Alimentele crude pot conţine microorganisme periculoase, care, prin contact direct, pot contamina alimentele gătite. În acest mod, se pot reintroduce bacterii patogene în alimentele sigure, gătite”, subliniază OMS.

Experţii spun că de evitat sunt, în special, fructele de mare, carnea de pasăre, zeama de culoare roz dar şi carnea tocată şi burgerii „în sânge”. De asemenea, alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure, iar cele gătite şi păstrate la temperatura camerei.

„Evitaţi aceste alimente la bufete, în pieţe, în restaurante şi la vânzătorii ambulanţi, în cazul în care nu sunt păstrate fierbinţi sau la frigider/pe gheaţă. Microorganismele se pot multiplica foarte repede, dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Dacă produsele alimentare se păstrează la frigider/pe gheaţă (la temperaturi sub 5 grade C) sau fierbinţi (peste 60 de grade C), dezvoltarea microorganismelor este încetinită sau oprită”, explică OMS.

În ceea ce priveşte fructele şi legumele consumate crude, trebuie curăţate de coajă şi trebuie evitate cele cu coajă deteriorată. Specialiştii mai amintesc că apa bună de consum este cea îmbuteliată.

„Cel mai important lucru este să evitaţi deschidratarea. Asiguraţi-vă că beţi mereu cantităţi suficiente de lichide, în special atunci când călătoriţi într-un climat cald. Acest lucru este extrem de important pentru copii. În cazul în care copilul este agitat sau iritabil sau prezintă semne de sete puternică, sau are ochii adânciţi în orbite, sau pielea este uscată cu elasticitate redusă, deshidratarea este deja avansată şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală. Dacă tranzitul intestinal este accelerat şi scaunele sunt foarte frecvente, apoase sau conţin sânge, sau durează de mai mult de trei zile, trebuie să solicitaţi asistenţă medicală. În cazul în care asistenţa medicală nu este disponibilă, trebuie administrat un tratament complet de trei zile cu ciprofloxacină (500 mg de două ori pe zi pentru adulţi, 15 mg/kg corp de două ori pe zi pentru copii)”, potrivit ghidului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite