FOTO Centrul de Transplant Renal de la Institutul Fundeni este cel mai mare din România şi din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal „Fundeni” se bucură, începând din acest an, de un bloc operator modern, cu zece săli de intervenţii chirurgicale, o secţie ATI pentru chirurgie urologică dar şi de un nou departament de transplant utiliat la standarde de top. La inaugurare au participat ministrul Sănătăţii (MS), Nicolae Bănicioiu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Investiţia totală s-a ridicat la 2,9 milioane de lei, a anunţat academicianul Ioanel Sinescu, directorul Centrului şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Practic, centrul de la Fundeni va fi cel mai mare Centru de specialitate urologică din Europa. Prin urmare, chirurgia urologică nu va mai fi nevoită să trimită bolnavii în alte ţări pentru a fi trataţi.

„În centrul nostru lucrează 21 de chirurgi urologi, 24 de medici rezidenţi, 7 anestezişti şi 3 nefrologi. Numai anul trecut, au avut loc 7.638 de intervenţii chirurgicale urologice, cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numărul zilnic al evaluărilor medicale a fost de 75 de pacienţi”, a declarat, marţi, academicianul Ioanel Sinescu.

Potrivit acestuia, pe parcursul anului au avut loc 148 de transplanturi renale, în timp ce anul acesta a avut loc o singură intervenţie de acest gen. „Anul acesta a fost unul mai lent, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Din fericire, cei care au fost recrutaţi nu-şi doresc să plece în alte ţări”, a explicat şeful Centrului.

Finanţare mai mare pentru institutele clinice, începând din aprilie

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că nu se aştepta ca Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal „Fundeni” să fie inaugurat atât de repede. Şi preşedintele CNAS, medicul Vasile Ciurchea, a precizat că ar trebui să existe mai multe centre de nivelul celui din Fundeni.

„Ne gândim la o finanţare ceva mai apropiată de adevăr pentru institutele clinice şi pentru spitalele de urgenţă pentru că primesc foarte multe cazuri din teritoriu pe care le rezolva. Şi atunci, mi se pare firesc să primescă finanţare corespunzătoare”, a declarat Ciurchea.

Potrivit acestuia, România a plătit anul trecut 70 de milioane de euro pentru tratarea românilor în clinici din străinătate.  „Aceşti bani, dacă ar fi rămas în sistem, puteau fi investiţi în modernizări, în medicamente, etc. Trebuie să existe un raport între banii consumaţi şi calitatea actului medical”, a conchis Ciurchea.

Colaborări strânse cu clinici din Occident

Academicianul Ioanel Sinescu a declarat şi că, din punct de vedere al activităţii ştiinţifice, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni are în prezent o serie de colaborări externe cu clinici universitare de top din Europa.

„Avem colaborări strânse cu centre specializate din Austria, Marea Britanie şi Olanda, prin care dezvoltăm proceduri de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare, tehnici de laparoscopie urologică şi alte proiecte de cercetare ştiinţifică. Vom primi aici medici rezidenţi din străinătate pentru diferite stagii de pregătire în diverse supraspecializări ale urologiei, în Centrul de Excelenţă de la Fundeni regăsindu-se o densitate mult mai mare a cazuisticii”, a conchis Sinescu.

Primul haplo-transplant din România

Institutul Clinic Fundeni a mai anunţat o premieră, după realizarea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal, respectiv primul haplo-transplant din România, transplant de măduvă între persoane compatibile în proporţie de 50 la sută, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Bănicioiu a precizat că, de regulă, transplantul se realizează numai între persoane total compatibile, dar de această dată medicii au făcut, în premieră, un transplant între persoane parţial compatibile.

„Este un pacient care a primit celulele de la mamă. Aceasta este cea de-a doua premieră, după deschiderea Centrului de Uronefrologie care s-a realizat la Fundeni. Despre acest caz va vorbi mai mult doamna doctor Alina Tănase, director medical, dar ea este foarte modestă. Săptămâna viitoare va fi o conferinţă la care va participa pacientul supus acestui nou tip de transplant”, a mai spus ministrul Nicolae Bănicioiu, precizând că „putem spune că, de acum, în România este posibilă toată patologia de transplant medular.

Medicul hematolog Alina Tănase a spus că acest tip de transplant se realizează de mulţi ani în Statele Unite ale Americii. „Specialişii americani au venit la Fundeni, unde au pus la punct tehnicile în haplo-transplant”, a precizat medicul.

Pe aceeaşi temă:

300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, realizate în 2013

Anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), date publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministrul Sănătăţii a numit un nou director executiv la cârma Agenţiei Naţionale de Transplant: profesorul Radu Deac

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit pe profesor dr. Radu Deac în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Irinel Popescu: România ar putea ajunge pe primele locuri în lume privind transplanturile hepatice

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, profesorul Irinel Popescu, a declarat duminică dimineaţă, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, că numărul de transplanturi din România a crescut semnificativ şi speră ca suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de proceduri să crească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite