Guvernul şi sindicatele din Sănătate au ajuns la un acord privind plata gărzilor suplimentare. Medicii renunţă la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florian Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, a declarat luni seară, după întâlnirea cu ministrul Muncii şi cu ministrul Sănătăţii, că activitatea din sistemul sanitar nu va mai fi blocată, iar medicii vor face în continuare gărzile, pentru că şi-au atins ţinta financiară.

"Activitatea din sistemul sanitar nu va mai fi blocată, este un mare pas înainte, ne-a interesat să căpătăm garanţii că vom primi ceea ce a anunţat Guvernul sâmbătă, suntem satisfăcuţi cu această ofertă", a spus Florian Chirculescu.

Liderul sindical a adăugat, că, după părerea lui, medicii şi-au atins ţinta financiară.

"Din punctul meu de vedere, ne-am atins ţinta finaciară. Este o ţintă amânată până la 1 octombrie, dar baza legală nu permite acum aşa ceva. De la 1 octombrie este cu mult mai bine. Până atunci, vom face gărzile. Suntem satisfăcuţi cu această ofertă. Documentul care s-a semnat îmi dă speranţă. Am căpătat răspunsul pe care mi l-am dorit", a mai spus Chirculescu.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat au semnat, luni, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, o declaraţie comună prin care au convenit că, de la 1 octombrie, va creşte plata gărzilor suplimentare, prin raportarea la salariul de bază majorat.

"În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, apreciază că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar", se arată în declaraţia comună.

Cei cinci semnatari ai declaraţiei mai arată că majorarea plăţii gărzilor va fi implementată imediat ce Guvernul va putea emite ordonanţe.

"Creşterea plăţii gărzilor este un angajament ferm şi va fi implementat prin Ordonanţă de Urgenţă de îndată ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ. Termenul pentru definitivarea paşilor legislativi este data de 1 octombrie", scrie în declaraţie.

Reprezentanţii sindicatelor şi şefii celor două ministere au menţionat că "susţin asigurarea continuităţii actului medical şi a liniilor de gardă pe baza actelor normative aflate în vigoare".

În declaraţia comună, sindicaliştii din Sănătate şi miniştrii Voiculescu şi Pîslaru au arătat că reglementarea veniturilor pentru celelalte categorii de personal din sistemul sanitar va face obiectul consultărilor pentru elaborarea Legii Salarizării Unitare.

Pîslaru: După 1 octombrie vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni seară, la sfârşitul negocierilor cu sindicatele din sănătate, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că, prin majorarea plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, România va avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii.

"Discutăm aici de echitate în sistemul sanitar. Nu uitaţi să Ordonanţa 20, pe lângă creşterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenţi şi la bază, a reaşezat nişte inechităţi care erau de neînţeles în acest sistem. Completăm acum, prin această măsură pe care am agreat-o împreună cu colegul meu Vlad Voiculescu, prin a aduce şi gărzile la un nivel corect de remunerare. Eu cred că, după 1 octombrie, fără să avem pretenţia că putem să ne comparăm cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii şi eu cred că este un mesaj important care, însă, la rândul său, are o aşteptare, şi anume să vedem o reformă a sistemului de sănătate, să vedem practic răspunsul în zona sistemului şi eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem", a spus Dragoş Pîslaru. 

Ministrul Muncii a adăugat că, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie vor avea loc "primele sub-consultări pe Legea salarizării unitare". 

Pîslaru a precizat că personalul administrativ din sistemul sanitar va face obiectul unor reglementări din Legea salarizării.

"Personalul administrativ, mai ales funcţiile comune, care nu sunt în domeniul medical, sunt şi din învăţământ şi din administraţia publică, vor fi tratate în Legea salarizării unitare şi va exista o întreagă familie ocupaţională care va fi reaşezată după aceste principii de echivalare pe care le-am avut în Legea 284 şi care nu au fost aplicate niciodată" , a spus Dragoş Pîslaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite