Drama balerinului român care a paralizat în plină glorie. Bogdan Nicula suferă de boala lui Stephen Hawking
0În mai puţin de şase luni, Bogdan Nicula (35 de ani), un tânăr balerin român stabilit în Germania, a ajuns de pe scena operei din Düsseldorf într-un pat de spital, paralizat aproape în totalitate. Familia lui încearcă să adune bani pentru un transplant de celule stem, singura lui şansă de supravieţuire.
A dansat pe marile scene ale lumii, de la marile teatre germane (Mainz şi Düsseldorf) până la teatrul Balşoi din Moscova, fiind unul dintre cei mai talentaţi balerini români de peste hotare. Cariera lui Bogdan Nicula, acum în vârstă de 35 de ani, s-a întrerupt însă brusc în toamna trecută, după ce a fost diagnosticat cu o boală necruţătoare, o formă de paralizie de care suferă şi britanicul Stephen Hawking, celebrul fizician laureat al Premiului Nobel. Este vorba de scleroză laterală amiotrofică (ALS), aceeaşi boală pentru care, anul trecut, celebrităţile de la Hollywood îşi turnau apă cu gheaţă în cap în acţiunea devenită viral de pe internet -
„Ice Bucket Challenge“.
Primele semne ale bolii
Timp de 25 de ani, balerinul Bogdan Nicula a muncit zi de zi să-şi perfecţioneze mişcările corpului, să aibă cea mai bună coordonare musculară, să aibă forţă şi graţie în dans şi disciplina necesară ca să poată continua în meseria sa. A studiat balet începând din clasa a VI-a, când s-a mutat de la o şcoală normală la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti, unde a reuşit să fie admis după ce, în numai şase luni, a recuperat doi ani de antrenamente.
După absolvire, a lucrat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa şi în 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal la Ballet Mainz, apoi la Ballet am Rhein din Düsseldorf. În septembrie 2014, programul său, care începea în fiecare dimineaţă cu ora de studii şi se termina seara târziu cu spectacolele de balet, s-a schimbat brusc. Bogdan a simţit cum îşi pierde energia mai repede ca până atunci, era din ce în ce mai extenuat, braţele şi picioarele nu se mai mişcau la comandă şi au apărut durerile de spate. Bogdan s-a dus la doctor să-şi facă nişte investigaţii şi diagnosticul pe care i l-au pus medicii a venit ca un şoc.
La Bogdan, boala avansează însă de patru ori mai repede, astfel că la sfârşitul lunii decembrie a ajuns în scaun cu rotile, iar din ianuarie este internat în spital, fiind paralizat aproape în totalitate şi având deja probleme cu respiraţia. Familia şi-a anunţat-o abia la începutul lunii ianuarie, când starea sa de neputinţă ajunsese în stadiul avansat care necesita internarea în spital.
Boala a evoluat galopant
Părinţii şi sora lui Bogdan sunt în România. Cum au aflat, mama şi fiica s-au deplasat imediat la el, însă tatăl său nu a putut să vină, fiind bolnav de inimă. De o lună, mama şi sora îl îngrijesc alternativ, încercând să se împartă între cei doi bărbaţi bolnavi din familie. Tatăl lui Bogdan urmează să fie operat de inimă, iar mama lui, Stela Nicula s-a întors în weekend, de la Düsseldorf, ca să-i fie alături soţului.
„Adevărul“ a contactat-o pe mama lui Bogdan cu două zile înainte de a se întoarce în ţară. Era lângă patul lui Bogdan şi plângea. „Am aflat pe 10 ianuarie, nu ne-a spus înainte, nu a vrut să ne necăjească. Moralul lui e foarte bun, încă poate mânca, poate vorbi, deşi îi este dificil din cauza măştii de oxigen, dar nu mai are mâini, nu mai are picioare. E o legumă“, spune mama lui Bogdan printre sughiţuri. „Doamne, ajută-ne, e un băiat aşa de bun, e un băiat extraordinar. Sper la o minune dumnezeiască, mă rog cu lacrimi, mă rog pe stradă, e un copil atât de bun, de iubitor, nu am cuvinte. Stau lângă el toată ziua, mai vin prieteni de la teatru în vizită, au avut mare grijă de el, nicio clipă nu a fost singur. Eu mă rog la Dumnezeu să-l vindece şi să-l ridice“, suspină mama lui Bogdan.
Bogdan Nicula, paralizat la pat, înconjurat de familie (în stânga e mama sa, Stela Nicula) şi de prietenii de la Asociaţia Mişcarea pentru balet şi artele spectacolului FOTO: Facebook
Familia are nevoie de 50.000 de euro
Contactată de „Adevărul“, Monica, sora lui Bogdan, a explicat că singura şansă pe care o mai are acum fratele ei este un transplant de celule stem, care se face la o clinică din Thailanda, Beike Biotechnology. „O boală de genul acesta evoluează între trei şi cinci ani, deci este cu atât mai grav la el. Înainte de Crăciun, încă mai mergea şi în ianuarie era paralizat aproape total. Când am ajuns la spital, în Düsseldorf, deja avea un aparat care îl ajuta să respire. Singura lui şansă este un transplant cu celule stem. Am trimis deja toată documentaţia la clinica din Thailanda, iar doctorii de acolo ne-au spus că trebuie să facă transplantul cât mai repede posibil. Problema e că nu poate fi transportat ca un pasager normal, are nevoie de un transport special, iar costurile pentru asta şi pentru transplantul cu celule stem este foarte mare, în jur de 50.000 de euro“, a explicat Monica.
Familia nu are o asemenea sumă de bani, motiv pentru care a deschis un cont de donaţii pentru Bogdan, iar colegii lui din România organizează gale caritabile de balet pentru a aduna bani. Teatrul din Constanţa, unde a lucrat prima dată, deja a adunat din biletele de la gala caritabilă o sumă pe care a depus-o în contul lui Bogdan. Pe 23 februarie, Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, înfiinţată de Bogdan şi de alţi trei prieteni de-ai săi, va organiza la Opera Naţională din Bucureşti, o gală caritabilă. Din păcate, în cont nu s-a strâns până acum nici măcar un sfert din suma de care are nevoie Bogdan pentru transplant.
VIDEO cu Bogdan Nicula dansând pe scena din Dusseldorf
Experienţa unui pacient român tratat la clinica din Thailanda
Considerată o procedură controversată, transplantul de celule stem se face în puţine ţări şi există două tipuri de celule care se folosesc: celule stem embrionare sau celule stem adulte. Clinica Beike din Thailanda face transplant cu celule stem adulte şi i-a fost recomandată familiei lui Bogdan de Răzvan Iordache, un tânăr care a trecut prin această procedură.
„În primă fază, celulele stem încetinesc boala, iar şansele de recuperare sunt de vreo 70%. Boala lui Bogdan este însă una degenerativă, ceea ce înseamnă că el trebuie să ajungă la transplant cât mai repede posibil. În cazul lui, este nevoie de opt implanturi cu celule stem, iar în costul operaţiei intră şi cazarea, mâncarea, îngrijirea, transportul de la aeroport, dar nu intră şi costul drumului“, a explicat Răzvan, care a urmat această procedură tot la clinica Beike din Thailanda.
„Eu am făcut prima dată aceste implanturi cu celule stem în 2006, dar la mine traumatismul este altul (traumatism vertebromedular, în urma unui accident din adolescenţă). Înainte de acest transplant am fost practic paralizat de la gât în jos din cauza fracturii la coloană. Acum, la nouă ani de când am început tratamentul, nervii şi neuronii afectaţi şi-au revenit în mare parte. Mi-au revenit simţurile de la gât în jos, până în zona genunchilor, am reuşit să stau în şezut fără să mai cad, pot mişca mâinile, echilibrul trunchiului şi mobilitatea mi-au crescut şi mi-a apărut o uşoară mobilitate la picioare“, a explicat Iordache cum l-au ajutat celulele stem.
Ce sunt celulele stem
Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singură categorie — celulele stem. În viaţa intrauterină, celulele stem sunt responsabile pentru formarea şi dezvoltarea fătului, iar după naştere — de reînnoirea şi de repararea ţesuturilor şi organelor. În medicină, celulele stem pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, cancer sau paralizie.
Conturile deschise pe numele mamei lui Bogdan, Stela Nicula, sunt următoarele:
BRD Groupe Societe Generale
Titular Stela Nicula
Cont în lei: RO27BRDE441SV25065844410
Cont în euro: RO55BRDE441SV25286444410
Swiftcode: BRDEROBU
Bic code: BRDE