Din 2014, operatorii economici ar putea avea semnătură digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii economici ar putea avea semnături electronice din 2014 FOTO Adevărul
Operatorii economici ar putea avea semnături electronice din 2014 FOTO Adevărul

Autoritatea Naţională Vamală face un pas înainte spre „vama electronică” şi pune bazele semnăturii calificate, adică a semnăturii digitale. Concret, se vorbeşte despre o securitate sporită dar şi despre o simplificare a părţii de birocraţie pentru 2.000 de operatori economici.

Acest lucru se întâmplă prin intermediul proiectului european „Implementarea politicii de securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat”, al cărui beneficiar este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi care se va finaliza la jumătatea lunii mai 2014.  

„Având în vedere noile provocări de natură economică cu care România se confruntă în contextul globalizării şi a crizei care a afectat economia mondială, ANAF îşi doreşte să vină în întâmpinarea operatorilor economici prin crearea unui cadru simplificat de derulare a operaţiunilor comerciale. Un rol important în susţinerea lanţului logistic comercial îl are administraţia vamală care prin implementarea acestui proiect îşi propune să facă un pas înainte în realizarea programului privind guvernarea electronică. Astfel, administraţia vamală îşi propune alinierea la standardele europene prin folosirea noilor tehnologii IT în domeniul vamal şi care vine, aşadar, în sprijinul mediului de afaceri”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Romeo Florin Nicolae, vicepreşedinte ANAF. 

„Facem un pas înainte, punem bazele semnăturii calificate. Operatorul economic va cumpăra certificatul calificat de unde doreşte, autoritatea vamală niciodată nu a impus vreun furnizor. De asemenea, este un pas înainte în domeniul securităţii informatice. De fapt, cel mai important este impactul asupra operatorilor economici, pentru că încercăm să renunţăm la hârtie”, a declarat, la rândul său, Ancuţa Anda Macovei, directorul Direcţiei de Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală. 

Austria şi Olanda au deja semnături calificate 

Potrivit acesteia, Austria şi Olanda sunt două ţări europene care au deja o astfel de semnătură calificată. „Deşi proiectul se va finaliza pe 14 mai 2014, operatorii economici care sunt vizaţi de această măsură vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie. Ştim foarte bine că în România se anunţă că intră o anumită legislaţie europeană în vigoare, dar că de multe ori se întâmplă să rămânem pe ultima sută de metri pentru aplicarea efectivă a acesteia. Prin urmare, vrem să preîntâmpinăm situaţiile în care se crează panică sau cozi”, a completat oficialul, care a adăugat că nu ştie exact cât va dura această perioadă de tranziţie, dar că operatorii economici ar trebui să consulte constant site-ul autorităţii vamale pentru a beneficia de informaţiile necesare. 

Putem vedea cine şi ce lucrează în sistem 

Printre altele, un mare beneficiu al sistemului vamal integrat, mai spune specialista, e faptul că pot fi depistate şi fraudele. „Ne ajută să vedem partea de securitate, cine lucrează şi ce lucrează în acest sistem. Sistemul nostru vamal are în componenţa sa aplicaţii europene, se lucrează în timp real în toate statele membre”, a explicat Macovei. 

Concret, pentru operatorii economici, implementarea acestui proiect va genera următoarele beneficii: crearea unui mediu de lucru “paperless” pentru vamă şi comerţ; garantarea identităţii operatorilor economici prin utilizarea de certificate calificate pentru conectarea la Sistemul Informatic Integrat Vamal; creşterea nivelului de securitate IT.

În ceea ce priveşte valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA), aceasta este de 11.592.508,61 lei, din care: 9.853.632,32 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 1.738.876,29 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite