Demis de Nicolăescu, Marius Savu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ar putea fi repus în funcţie de Nicolae Bănicioiu
0Ministrul desemnat la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, l-ar putea repune în funcţie pe fostul director al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), demis de Eugen Nicolăescu în ultimele ore de mandat, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro. Savu a fost eliberat din funcţie în contextul scandalului vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino.
Ministrul desemnat la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, l-ar putea repune în funcţie pe fostul director al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), demis de Eugen Nicolăescu în ultimele ore de mandat, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro. Savu a fost eliberat din funcţie în contextul scandalului vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino.
Doctorul Marius Savu a fost demis pentru „lipsă de responsabilitate şi neprofesionalism în gestionarea situaţiei vaccinului gripal”, întrucât a folosit o metodă neconformă de testare a vaccinului, acuzând demersuri „împotriva liberalilor".
Nicolăescu a declarat, după ce l-a demis pe preşedintele ANM, că au fost făcute demersuri împotriva liberalilor, întrucât încă de la începutul reluării producţiei de vaccin antigripal, premierul i-a atras atenţia că nu va ieşi nimic cu Institutul Cantacuzino.
Nicolăescu: Savu a trimis documente către Guvern, mai puţin către minister
Potrivit fostului ministru, citat de Mediafax, din documentele raportului Corpului de control al primului ministru, reiese că preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a transmis documente mai mult către Guvern şi mai puţin către minister.
„Sunt documente care au fost transmise continuu privind linia de producţie. Mai mult decât atât, testarea în Franţa a fost făcută după o metodă care nu este în farmacopee”, şi-a motivat Nicolăescu decizia.
La rândul său, Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANM, susţine că atât metoda folosită de români cât şi cea folosită de francezi sunt prevăzute de ghidul european.
OMS şi SRI, pe urmele vaccinului toxic
Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic. De asemenea, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis experţi în România, pentru a verifica linia de fabricaţie de la Institutul Cantacuzino.
Cele 400.000 de doze, a căror concentraţie de endotoxine depăşeşte de 30 de ori valorile normale, nu vor fi puse pe piaţă, au decis reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
În opinia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, întreaga producţie de vaccin autohton, pornită la sfârşitul lunii august 2013, ar fi fost sabotată din interior, motiv pentru care demnitarul a sesizat chiar şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), pentru a analiza în amănunt situaţia.
Producţia de vaccinuri, „sabotată“?
„Cred că oamenii de acolo nu au vrut să repornească acest institut. Mulţi nu vor să-l mai pună pe picioare. Am încercat să facem în jumătate de an cât alţii fac într-un an, aşa că, în opinia mea, e doar un semieşec. În condiţiile în care activităţile se desfăşoară normal şi afli, ulterior, că toate cele opt loturi de vaccin nu sunt conforme, începi să-ţi pui nişte semne de întrebare. Ori e superficialitate, ori e rea-voinţă! Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, atunci ei vor trebui să răspundă în faţa legii”, a declarat pentru „Adevărul” Eugen Nicolăescu.
Nu doar SRI va încerca să facă lumină în acest caz. Premierul Victor Ponta şi-a trimis Corpul de Control la Institutul Cantacuzino, în timp ce Nicolăescu a cerut sprijinul experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi celor de la Curtea de Conturi. Aceştia din urmă vor investiga modul în care s-au cheltuit cele 10 milioane de lei alocate de Guvern pentru repornirea institutului, care, începând de vineri, are o nouă conducere. Mai exact, la cârma instituţiei se află Radu Iordăchel, demis prin ordin de ministru în vara anului 2013 şi repus în funcţie de acelaşi ministru, în urma unei decizii date de instanţă.
Presiuni pentru lansarea vaccinului
Şifonată din toată această afacere a ieşit fosta directoare Aurelia Drăghici. Aceasta susţine că ministrul a fost cel care a făcut presiuni asupra sa pentru a scoate vaccinul pe piaţă, în ciuda faptului că ANM catalogase serul, încă din decembrie 2013, ca fiind neconform.
La rândul său, ministrul îi reproşează fostei directoare că a încercat să grăbească autorizaţiile pentru vaccinul antigripal, deşi, la jumătatea lunii ianuarie, vorbea despre o scurtare a perioadei de studiu clinic, care se va termina la sfârşitul lunii februarie şi în care au fost incluşi, până în prezent, 62 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani.
Românii, vaccinaţi antigripal cu doze din import
Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto), a anunţat joi, în ziua în care a izbucnit scandalul vaccinului contaminat de la Institutul Cantacuzino, că poate fi oprită campania de vaccinare sezonieră 2013 - 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului, care a cauzat doar 23 de cazuri confirmate de gripă până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013.
Până la 26 ianuarie 2014 fuseseră vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, aproape 520.000 de persoane din grupele de risc, utilizându-se cele 600.000 de doze din import, a mai spus oficialul.
Acesta a adăugat că recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie a fost epuizarea stocurilor existent în acest moment în teritoriu, la DSP-uri şi în cabinetele medicilor de familie, adică în jur de 80.000 de doze, cantitate care acoperă nevoia de vaccinare pentru întregul sezon. Iar cele 400.000 de doze produse intern, la Cantacuzino, ar urma să rămână în rezerva statului până la vară, când vor fi distruse. „Îi rog pe medicii de familie care mai au stocuri să încerce să convingă persoanele cu riscuri foarte mari să se vaccineze în această perioadă. În cazul în care nu vor dori să se vaccineze, declarăm închisă campania de vaccinare”, a explicat Eugen Nicolăescu.
Ce se întâmplă cu dozele-problemă
Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) au explicat că, deoarece „o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă”, pe baza documentelor existente până în prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca toate cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino „să fie utilizate la adulţi (exceptând gravidele) numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic”.
Şi Eugen Nicolăescu a reiterat faptul că vaccinul ar putea fi folosit în caz de pandemie, chiar dacă este contaminat cu endotoxină, arătând că s-ar vaccina dacă ANMDM i-ar spune că este în regulă.
Pe aceeaşi temă:
Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic
Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.
Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu
Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”
Ca urmare a postării de blog „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu”, semnat de expertul Societăţii Academice Române, medicul Sorin Paveliu, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu face o serie de precizări.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.
Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, a fost demisă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale a fost suspendat de instanţă. Iordăchel susţine că va analiza situaţia de la institut, unde în depozite stau nu mai puţin de 400.000 de doze neconforme, care nu vor ajunge totuşi la populaţie.