Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”

Directoarea spune: "Ministrul mi-a ordonat!". Ministrul una e întrebat, alta răspunde: "Minte! Ea mi-a solicitat să fac presiuni să obţin mai repede avizul!". Este lesne de înţeles ca femeia era disperată că s-a apucat să producă ceva în serie, zi şi noapte, fără să ştie dacă este bun sau nu şi era normal să-l preseze pe cel care o forţase să încalce orice regulă.

Dacă presa va insista să îi pună această întrebare, ministrul Sănătăţii are, însă, o problemă gravă!

Nicolaescu a sesizat SRI-ul (!?), încercând să inducă ideea unui sabotaj. Desigur, SRI-ul nu se ocupă de anchete penale. Dacă însă directoarea are martori (şi cu certitudine are) sabotorul economiei naţionale este însă în fotoliul de ministru!

Este uimitor cum politicienii noştri de vârf nu învaţă nimic din experienţele nefaste anterioare. Acum 6 ani, acelaşi ministru a decis achiziţionarea a două sute de mii de doze de vaccin anti HPV fară a informa temeinic părinţii. Aceştia au refuzat în masă vaccinarea şi o pagubă de zeci de milioane de euro a fost produsă. Până acum a reuşit să nu fie tras la răspundere, dar nu s-a învăţat minte.

În schimb a învăţat cum să acopere un prejudiciu deja produs. Împotriva lui Lucian Duţă, fostul preşedinte al CNAS, a fost începută urmărirea penală, printre altele, pentru o poveste oarecum similară. Directoarea tipografiei Monitorului oficial  s-a apucat să facă achiziţii de carduri blank pentru cardul de sănătate fără să aibă o comandă formală, doar la un ordin "pe vorbe". Dacă se va face distribuţia cardurilor devenite inutile (pentru că între timp a început producţia de carduri de identitate care pot îngloba şi cardul de identitate) prejudiciul va fi preluat de stat. Dacă se va renunţa la card, aşa cum este normal - Duţă şi directoarea sunt buni de plată, cam ca în cazul de faţă! În mod similar Nicolaescu a întrerupt campania de vaccinare pentru ca "nu mai este pericol de epidemie" însă a refuzat să distrugă lotul că poate vine în schimb o .... pandemie cu acelasi virus (!?). Tare aş vrea să văd adresa ANMMD prin care recomandă unui producător ce să facă cu un produs care nu este bun de pus pe piaţă! 

De fapt, depozitarea până la expirarea termenului de valabilitate încearcă să amâne certificarea unei noi pagube de milioane de lei! Aşa se explică de ce ministrul se agaţă în disperare de orice anchete administrative, ale Curţii de conturi, ale Guvernului, ale oricui, numai să treacă perioada de valabilitate a fiolelor buclucaşe!

De altfel, cred ca Eugen Nicolăescu, foarte tare în materie de comunicare, este atât de disperat de prejudiciul produs încât ar fi în stare să-i ceară înapoi fiola princeps cu vaccin făcută cadou premierului Victor Ponta şi să şi-o administreze singur, într-o conferinţă de presă în direct!! Cu orice risc! Vorba aceea "Mai bine mort decât sărac!"

Nu ştiu dacă în cazul de faţă se aplică prevederile Codului Penal - o fi abuz în serviciu, cine ştie, este treaba altora s-o stabilească. Cert este că, încet, încet, ne îndreptăm către o nouă premieră în politica românească. Conform prevederilor legii responsabilităţii ministeriale „Pe lângă răspunderea politică, membrii Guvernului pot răspunde şi civil, contravenţional, disciplinar sau penal, după caz, potrivit dreptului comun din aceste materii, în măsura în care prezenta lege nu cuprinde dispoziţii derogatorii.”

Este interesant de văzut dacă ministrul Nicolaescu va fi acoperit de colegi sau dacă aceştia se vor dezice de el şi îi vor pune în braţe imediat o factură de câteva de milioane de lei, după care îl vor promova în fruntea Finanţelor întregii ţări! Victor Ponta nu îşi va pune PNL-ul în cap, Băsescu nici nu va clipi când îl va reconfirma pe Nicolăescu într-un nou mandat de ministru! Ca la noi la nimenea!

PS: Bineînţeles, în viziunea sa totul este doar o manevră politică împotriva sa! Ministrul Nicolaescu a uitat să spună a cărei forţe politice, ca tot nu avem opoziţie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite