Cum vor fi organizate gărzile în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de ordin de ministru prin care sunt reglementate gărzile în spitalele de stat.

„Nu toţi ştiu cum lucrează un medic. El vine de dimineaţa la serviciu, face gărzi şi după rămâne în spital. Gărzile sunt grele. Dacă trebuie să rămâi în spital a doua zi, e o problemă nu doar a medicilor ci care ţine şi de siguranţa pacientului. Flexibilizarea timpului de lucru poate fi făcută fără bani”, a declarat, la Adevărul Live, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Cea mai importantă modificare, pe lângă cea referitoare la retribuţia medicilor, o reprezintă redefinirea timpului de muncă în raport cu Codul Muncii. Proiectul introduce reglementări conform cărora în perioada de repaus, medicii nu pot desfăşura activitate medicală în sistemul sanitar public sau privat.

Totodată, potrivit ordinului pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii, pe lângă reglementaea timpului de muncă, a fost modificat şi modul în care se aprobă graficele lunare pentru personalul mediu şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă, precum şi modul în care sunt aprobate liniile de gardă în funcţie de subordonarea unităţilor sanitare cu şi fără paturi.

De asemenea, a fost introdusă o reglementare potrivit căreia medicii pot fi scutiţi de a fi incluşi în graficul de gărzi atunci când starea de sănătate nu le permite acest lucru, „fapt care trebuie să fie confirmat de Comisia de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă”, notează documentul.

Reamintim că începând cu 1 octombrie medicii care fac gărzi în spitalele din ţară vor beneficia de un tarif orar pentru gărzile suplimentare la nivelul salariului din 2016. Asta după ce mulţi dintre ei au ameninţat că nu vor încheia contractele individuale de muncă cu timp parţial, riscând astfel să lase pacienţii fără asistenţă de urgenţă. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a creat un site, respectpentrumedici.ro, unde aceştia pot calcula, în funcţie de grad, vechime, specialitate şi spor, cât vor primi începând cu 1 octombrie pentru o gardă suplimentară efectuată în spital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite