Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Tot mai mulţi tineri optează pentru o carieră în armată FOTO Adevărul
Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Tot mai mulţi tineri optează pentru o carieră în armată FOTO Adevărul

Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Cariera militară devine una dintre cele mai atractive profesii pentru români. Alegerea profesiei presupune nu numai dragostea de ţară, dar şi o serie de calităţi, precum voinţă, disciplină, iniţiativă sau răbdare. Pregătirea are un rol foarte important pentru viitorii militari.

A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare.
Pentru a ajunge însă să îmbraci uniforma militară, trebuie să parcurgi câţiva paşi obligatorii, precum şi să te pregăteşti riguros. 

Primul lucru pe care trebuie să-l facă orice tânăr interesat de profesia militară este acela de a se informa. Totul începe cu o vizită la biroul informare-recrutare judeţean sau de sector, pe raza căruia locuieşti. Aici vei obţine toate informaţiile necesare pentru a te ajuta să decizi pentru ce categorie de personal militar eşti potrivit. Ofiţerul recrutor te va ajuta în acest sens, explicându-ţi tot ce trebuie să ştii, de la întocmirea dosarului de candidat, probele de selecţie şi admitere, până la recrutarea propriu-zisă. De asemenea, îţi va pune întrebări pentru a vedea dacă îndeplineşti criteriile de recrutare pentru profesia militară şi pentru ce categorii de personal.
Odată recrutat, devii candidat, iar drumul spre cariera militară ţi se deschide pas cu pas.

Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Dosarul de candidat şi vizita medicală

Dacă îndeplineşti criteriile generale şi specifice de recrutare, vei primi toate îndrumările de care ai nevoie pentru completarea dosarului de candidat, cu documentele necesare.
În primul rând, trebuie să efectuezi vizita medicală. Apoi, trebuie să adaugi, în dosar, copii ale actelor de identitate şi de studii, certificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, vei completa câteva documente-tip.

Primul pas spre cariera militară se încheie cu susţinerea unui interviu de cunoaştere. Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, încă o dată, îndeplinirea criteriilor de recrutare, după care veţi purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidenţial şi cu concluziile şi recomandările recrutorului.
Ulterior, vei fi planificat pentru pasul următor - susţinerea probelor de selecţie la un centru zonal al Armatei.

Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Probe psihologie şi fizice

Urmatoarea etapa pe care o vei parcurge este selecţia aptitudinală, la unul dintre cele trei centre zonale de selecţie şi orientare: Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc. Potrivit Ministerului Apărării, selecţia sau evaluarea aptitudinală presupune examinări specifice şi probe care pot indica dacă şi în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar.

Selecţia constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice: test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual; chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar; test situaţional (pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice, care constau în: parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 de metri lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa); probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 sau 2000 de metri, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat.
Interviu de evaluare finală.

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat “Admis” sau “Respins”.

Candidaţii pentru anumite arme/servicii şi specialităţi militare, vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi "Admis" - la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Test de cunoştinţe şi de limbă străină

Ultima etapă este susţinerea concursului de admitere într-o instituţie de învăţământ militar sau la un curs de formare profesională, care constă într-un test de cunoştinţe, de dificultate medie, precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal şi unitate sau instituţie de învăţământ militar.

Normele, regulamentele/metodologiile referitoare la modul de organizare şi desfăşurare a admiterii, tematica şi bibliografia pentru concursurile de admitere, locurile disponibile pot fi consultate la biroul informare-recrutare. Aici vei obţine toate informaţiile de care ai nevoie.

Candidaţii care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susţin concurs de admitere, însă vor fi repartizaţi pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat dupa anumite criterii profesionale si administrative, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare. Candidaţii care au fost repartizaţi trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Cum te pregăteşti pentru angajarea în Armată. Instituţii militare de învăţământ

Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu
Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Braşov
Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanţa
Academia Tehnică Militară, Bucureşti
Institutul Medico-Militar, Bucureşti (o secţie la Târgu Mureş)
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre, Piteşti
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene, Boboc
Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Constanţa
Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, Alba Iulia
Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, Breaza
Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc
Şcoli de aplicaţie ale armelor/centre de instruire ale categoriilor de forţe ale armatei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite