Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul CF 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii face un control la Spitalul CF 2 FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii face un control la Spitalul CF 2 FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii face un control la Spitalul CF 2, unde cercetează modul în care s-a produs eroarea care a dus la o transfuzie greşită. Controlul din 22 august este făcut de o echipă de specialişti din Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii.

Controlul vine la scurt timp după ce Unitatea de Transfuzii de la CF 2 a fost autorizată de o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.  Potrivit raportului inspectorilor sanitari trimis Ministerului Sănătăţii, Spitalul CF 2 a depus dosarul de acreditare pentru Unitatea de transfuzie sanguină în 3 august, la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Direcţia de Sănătate Publică şi Centrul de Transfuzii Sanguine au realizat, în 10 august raportul de evaluare prin care au atestat faptul că Unitatea de transfuzie de la Spitalul CF 2 îndeplineşte condiţiile necesare acreditării, iar o zi mai târziu a fost emisă autorizaţia, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Acesta a precizat că, marţi, inspectorii DSP au făcut un nou control pentru a se asigura că sunt respectate condiţiile pentru care a fost emisă acreditarea.

Pacienta a fost externată, starea de sănătate s-a ameliorat 

De altfel, săptămâna trecută, femeia căreia i s-a făcut o transfuzie greşită a fost externată de la Spitalul Universitar din Capitală, starea ei fiind ameliorată. Ea fusese transferată acolo la cererea familiei.

 La începutul lunii august, o asistentă de la Spitalul CF2 din Capitală a fost amendată cu 700 de lei de inspectorii sanitari, decizia având legătură cu cazul pacientei căreia i s-a efectuat o transfuzie de sânge greşită, arată Agerpres.
 
Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a deschis, pe 1 august, un dosar penal in rem în care se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă după ce o pacientă care era internată în Spitalul CF2 a primit o transfuzie greşită.
 
Pacienta, în vârstă de 39 de ani, a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. În momentul transfuziei de sânge, ea ar fi primit grupa AB4 pozitiv, deşi  avea grupa 0 pozitiv.
 
Informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi abia în seara zilei 28 iulie, când pacienta a avut o hemoragie puternică. Ulterior, pe 29 iulie, aceasta a fost transferată la Spitalul Universitar, fiind în comă indusă, iar pe 1 august a fost detubată.
 
Specialişti: Caz tipic de malpraxis

Cazul de la Spitalul CF 2 este un caz tipic de malpraxis, pentru care ar trebui să plătească, în primul rând unitatea medicală, afirmă specialiştii.

„Trebuie făcută o analiză mult mai complexă. Managerul are şi el vina lui, pentru că a lăsat să funcţioneze unitatea de transfuzii care nu se încadra în criteriile de acreditare. Deci, vina aparţine şi managerului, care a indus în eroare şi Casa de Asigurări, încheind contract pentru aceste servicii“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Medicul Sorin Paveliu are aceeaşi opinie, punând accentul pe răspunderea penală a managerului spitalului în acest caz.

„Este un caz clar de malpraxis. Dar principalii vinovaţi nu sunt medicul şi asistenta, ci spitalul. Vina în totalitate aparţine spitalului, adică directorul nu ştia că unitate de transfuzii funcţionează ilegal? Evident că ştia. Răspunderea civilă este indubitabil a spitalului, iar răspunderea penală ar trebuie să meargă spre manager, dar şi spre DSP, care cunoştea situaţia. La noi nimeni nu răspunde, iar oamenii mor cu zile“, a spus medicul Sorin Paveliu.

MS: Nu au fost respectate procedurile medicale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, situaţia ivită la spitalul CF2 din Capitală când o pacientă a primit o tranfuzie cu o grupă de sânge greşită este consecinţa faptului că procedurile medicale în materie nu au fost respectate, aşa cum nu au fost respectate nici la Spitalul de Arşi.

„La Spitalul de Arşi grupa de sânge a fost determinată greşit, în timp ce la Spitalul CF2  determinarea s-a făcut corect, doar că au fost încurcate eprubetele, astfel încât sângele pentru pacienta A a ajuns la pacienta B“, a explicat Colintineanu diferenţa între cele două evenimente.

Cum procedura medicală în materie prevedea ca munca asistentei medicale să fie controlată şi de un medic, reprezentanţii DSP Bucureşti au sesizat Colegiul Medicilor pentru a se stabili cine, alături de asistenta medicală, se face vinovat de această încurcătură cu consecinţe grave.
Spitalul, amendat cu 30.000 de lei

Centrul de transfuzii al Spitalului Căi Ferate 2 funcţiona fără avize, au stabilit inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, care a făcut un control la unitatea medicală după izbucnirea scandalului. S-a mai constatat că în spital nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operaţii. Ca urmare a acestor nereguli, Spitalul CF 2 a fost amendat cu 30.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite