Controale încrucişate în toate spitalele din ţară începând cu 10 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriciu Achimaş-Cadariu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Patriciu Achimaş-Cadariu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Toate spitalele din România vor fi controlate începând cu data de 10 martie. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care şi-a exprimat această intenţie şi la Adevărul Live.

Ministrul a precizat că aceste controale vor fi încrucişate, în sensul că vor fi realizate de specialişti din două judeţe în al treilea judeţ. Oficialul a explicat şi că a avut marţi o videoconferinţă cu şefii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu, cărora le-a transmis că este nevoie o de o mai bună comunicare între DSP-uri şi spitalele care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Controalele vor avea lor în perioada 10-25.03.2016, şi vor viza inclusiv unităţile sanitare private.

„Mă aştept ca aceste controale să fie tratate cu maximă responsabilitate, profesionalism şi perseverenţă astfel încât, la sfârşitul perioadei de control managerii să aplice în mod corect prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că respectarea acestora reprezintă o condiţie esenţială pentru pacienţii trataţi în unităţile sanitare”, a spus ministrul.

Vom pune bazele unor registre în fiecare spital

Patriciu Achimaş Cadariu a explicat şi că intenţionează să pună bazele unor registre în fiecare spital. „În ele vor fi trecute bolile transmisibile şi inclusiv complicaţiile unor boli. Acestea vor fi în plus faţă de raportarea obişnuită. Urmează să stabilim dacă ele vor fi sau nu electronice”, a a declarat oficialul. Aceste registre trebuie verificate săptămânal de către şefii direcţiilor de sănătate publică.

Cu ocazia conferinţei de presă, ministrul Sănătăţii a făcut publice şi rezultatele a două acţiuni de control întreprinse de inspecţia sanitară de stat în 2015.

„Una dintre acţiuni a avut loc în luna martie, când au fost verificate 311 unităţi sanitare cu paturi. Au fost aplicate 240 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 183 de avertismente dar au existat şi două decizii de suspendare a acţivităţii”, a explicat Cadariu, însă nu a dorit să facă publice şi numele spitalelor care şi-au suspendat activitatea.

„În a doua perioadă de control au fost aplicate 129 de sancţiuni contravenţionale, 77 au fost avertismente”, a mai spus şeful de la Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite