Clinici medicale particulare controlate. O unitate sanitară privată, închisă. Alte trei au activitatea suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a scandalului iscat în sistem de falsul medic Matteo Politi/Matthew Mode, care a ajuns să profeseze în clinici private deşi avea doar opt clase, punând astfel viaţa pacienţilor în pericol. Totodată, a fost depusă plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi au verificat codurile de parafă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari au luat decizia de a închide o clinică privată din Capitală şi au emis decizii de suspendare a activităţii pentru alte trei clinici medicale. De asemenea, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.200 de lei. 

Totodată, s-a constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice).

Inspectorii sanitari menţionează şi o parte din neregulile pentru care au luat decizia de a suspenda activitatea clinicilor private. 

- nerespectarea structurii  spaţial funcţionale;

- prezentarea documentelor medicale pentru  consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;

- nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru  Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;

- nerespectarea ritmului de evacuare  a deşeurilor medicale periculoase;

- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit.

- lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mîinilor personalului şi instrumentarului;

- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;

- lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate;

- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;

- existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.

- lipsă grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie/dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.

- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi);

- nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru;

- identificarea în sala de operaţii de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).

La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural. În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la  una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite