Cine a dat-o-n bară în cazul Gyuri Pascu: SMURD şi Ambulanţa Bucureşti, sub lupa anchetatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyuri Pascu a murit în urma unei ischemii miocardică acută FOTO Adevărul
Gyuri Pascu a murit în urma unei ischemii miocardică acută FOTO Adevărul

Medicul de pe ambulanţă ajuns la locuinţa artistului după primul apel la 112 nu i-a făcut pacientului un EKG şi nici nu a consemnat în fişă refuzul acestuia de a fi transportat la spital. Aşa au stabilit şefii doctorului, care au decis să-l sancţioneze cu 10 la sută din salariu pe două luni. Nici intervenţia SMURD nu a fost însă perfectă. Anchetatorii au ridicat pentru cercetări defibrilatorul SMURD. Se pare că acesta era defect.

Val de anchete după ce a fost pusă la îndoială intervenţia de urgenţă a medicilor în cazul actorului şi muzicianului Gyuri Pascu, care a murit în urma unei ischemii miocardice acute la începutul acestei săptămâni. În urma unui control al Ministerului Sănătăţii s-a stabilit că medicul care a ajuns la faţa locului cu prima ambulanţă aparţinând Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi tratat superficial cazul.

Ulterior, comisia de disciplină a instituţiei şi-a declinat competenţa, iar doctoriţa care i-a administrat doar un diazepam cântăreţului, punându-i diagnosticul de „atac de panică”, fără să-i facă o electrocardiogramă şi fără a-i cere acestuia să consemneze în scris refuzul categoric de a merge la spital, va fi nevoită să dea explicaţii în faţa Comisiei de Disciplină de la Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Forul medical va stabili dacă femeia, care momentan a fost sancţionată de şefii ei cu 10% din salariul pe următoarele două luni, se face sau nu vinovată de culpă medicală. Şi Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, având în vedere vârsta actorului, care avea doar 55 de ani.

„Sancţiunea disciplinară a fost propusă pentru că medicul a încălcat două articole din regulamentul de ordine interioară. Era obligată să meargă la consultaţie cu trei truse din dotarea ambulanţei şi a luat doar una. De asemenea, nu a cerut acordul scris al pacientului în care să se arate că a refuzat transportul la spital, s-a mulţumit cu acordul său verbal. Noi cerem hârtii tocmai pentru ca medicii să fie acoperiţi în astfel de situaţii”, a declarat medicul Alis Grasu, şefa Ambulanţei Bucureşti-Ilfov.

COD VERDE PENTRU ATAC DE PANICĂ

Concret, medicul de pe ambulanţa care a ajuns la caz, după ce urgenţei i s-a acordat Cod verde de către specialiştii din dispecerat, nu i-a făcut electrocardiogramă pacientului, deşi Gyuri Pascu era cunoscut ca fiind diabetic şi cu suferinţă cardiacă.

„Dacă aş fi fost eu în locul medicului, cu siguranţă că aş fi făcut un EKG, având în vedere istoricul acestuia. Vreau să spun de la bun început că toate maşinile noastre de consultaţii la domiciliu sunt dotate cu aparat de electrocardiografie şi defibrilator semiautomat. Doctorul nu a luat electrocardiograful, dar ăsta nu era un impediment, putea să-l ceară şi i se aducea din maşină”, a explicat Alis Grasu, precizând că primul apel, care s-a făcut la ora 3.2 a.m., la 112 invoca un „atac de panică”, în timp ce pentru al doilea apel de la ora 4.46 a.m. motivul invocat a fost „cianoză, comă”.

La rândul său, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că trebuie văzut care era starea pacientului la prima vizită a echipajului şi care au fost motivele pentru care medicul a luat decizia de a nu face o electrocardiogramă. „Da, există suspiciuni că poate că anumite chestiuni au fost privite superficial”, a subliniat secretarul de stat, fapt confirmat şi de concluziile preliminare ale unui raport întocmit de Ministerul Sănătăţii, care a ajuns pe masa Colegiului Medicilor.

În acelaşi timp, însă, surse medicale apropiate anchetei susţin că nici echipajele SMURD care s-au deplasat la locuinţa actorului după cel de-al doilea apel nu au fost foarte bine pregătite pentru intervenţie. Astfel, deşi apelul a fost încadrat la urgenţă maximă, spre locuinţa lui Gyuri Pascu a plecat iniţial o ambulanţă SMURD fără medic. Abia ulterior a fost trimisă o a doua ambulanţă cu medic. Mai mult, încă de la declanşarea cercetărilor, anchetatorii au ridicat pentru anchetă defibrilatorul din autopseciala SMURD. Se pare ca acesta era defect.

CE RISCĂ DOCTORIŢA CU 10 ANI DE EXPERIENŢĂ

Până una, alta, în acest moment, Colegiul Medicilor din România o anchetează pe doctoriţa care a mers la locuinţa actorului după primul apel la 112. „Trebuie să vedem câte solicitări au avut cei de la ambulanţă, câte echipaje erau, care a fost decizia medicului, ce a determinat suferinţa pacientului, modul în care a fost cercetat istoricul medical al acestuia. Va fi audiat şi medicul, şi soţia pacientului, vor fi audiaţi şi alţi doctori din specialitatea sa. Riscă sancţiuni ca mustrare, vot de blam, amendă, în funcţie de ce vom decide”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).  

Colegii medicului spun însă că în momentul de faţă nu există un protocol care să arate când trebuie folosită electrocardiograma. Mai mult, nu toate infarctele se văd pe un EKG, susţine Horia Simu, şeful Serviciului de Ambulanţă Cluj Napoca. „Nu avem cum să ne dăm seama dacă s-a acţionat bine sau nu, pentru că în medicina de urgenţă trebuie să examinezi pacientul, să-l întrebi ce-l doare. Ţine de contextul clinic decizia pe care o iei în teren”, a completat Simu.

Diabetolog: „EGK-ul făcut de medic ar fi arătat normal“

Şi profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog la Institutul Naţional de Diabetologie, e de părere că un EKG făcut de medicul de pe ambulanţă ar fi putut arăta normal, fără a preveni evenimentul cardiac care a urmat.  

„Pacientul cu diabet are o particularitate. Nervii săi fiind afectaţi, nu simte tulburările de tip ischemic la fel ca şi ceilalţi. Infarctul se poate instala fără durere. Din punctul meu de vedere, nu e nicio culpă medicală. Doctorul de pe ambulanţă, găsindu-i un ritm cardiac normal, a procedat corect. Nu cred că electrocardiograful i-ar fi spus foarte multe. Ioan Gyuri Pascu era un pacient cu diabet zaharat de tip 2, plinuţ, poate nu foarte conştiincios. Evenimentele cardiace sunt duble la pacienţii diabetici faţă de cei care nu au diabet”, a declarat diabetologul.  De altfel, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a menţionat, joi, că în momentul în care s-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară şi saturaţia de oxigen toate acestea erau în limite normale.

Ulterior, la ora 4.46 a fost înregistrat un al doilea apel la 112, primul care a ajuns la pacient fiind un echipaj SMURD, care a început manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF. Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa fostei sale soţii din Bucureşti.

Moartea micuţei Arina Prunariu

Un alt caz similar care a cutremurat opinia publică a fost cel al decesului nepoatei astronautului Dumitru Prunariu. Micuţa Arina (foto) a murit în martie anul trecut în urma unei infecţii meningococice, potrivit anchetatorilor care au deschis atunci un dosar penal pentru moarte suspectă. Şi atunci la locuinţa familiei astronautului a fost trimisă o ambulanţă, de această dată privată. Mama fetiţei a sunat la 112, invocând simptome precum febra şi fenomenele digestive. „Noi dispecerizăm şi ambulanţe private şi am trimis o ambulanţă de consultaţii, care era liberă şi care a ajuns la adresă în 20 de minute. A pus diagnosticul de enterocolită şi a lăsat o reţetă, spunând că dacă simptomatologia nu trece, trebuie consultat un medic specialist”, a explicat, la momentul respectiv, Alis Grasu.

 După ce medicul a plecat, mama fetiţei a observat o mică erupţie pe corpul fetiţei, dar a lăsat-o să se odihnească.  „De dimineaţă, fetiţa avea pete mari violete pe corp şi a fost dusă de familie la Institutul Matei Balş, unde starea s-a deteriorat galopant. A fost solicitată ambulanţă pentru a trimite copilul la terapie intensivă la un spital de copii, dar în momentul în care echipajul trimis de noi, prevăzut cu medic înalt calificat, a ajuns acolo, fetiţa intrase în stop cardiorespirator”, a mai spus managerul SABIf.  Potrivit acesteia, timp de o oră, medicii din spital şi cei de pe ambulanţă au încercat să resusciteze, fără succes, copilul.

„Diagnosticul pus de medicul de pe ambulanţa privată, în acea etapă a bolii, a fost unul corect. Aceste cazuri sunt rare şi în ultimii ani sunt din ce în ce mai rare. Din păcate, în cinci ore s-a întâmplat totul”, a conchis doctorul urgentist. Asta a dovedit într-un final şi ancheta, medicul nefiind pus sub învinuire pentru moartea copilului.

Ce este atacul de panică

Atacul de panică este agravarea unei anxietăţi ce poate avea la bază o situaţie stresantă, un conflict sau o traumă. Odată instalat, atacul de panică poate deveni ciclic, repetitiv. De asemenea, persoana în cauza poate dezvolta o „anxietate anticipatorie”, adică teama că atacul se va repeta şi că nu va putea face faţă stării respective. Mai mult, unele persoane simt că în urma atacului va surveni decesul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite