Cel mai mare clopot din Europa are basorelief cu chipul Patriarhului Daniel. Sunetul lui se va auzi în jumătate de Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Flavio Zambotto
FOTO Flavio Zambotto

Cel mai mare clopot din Europa, primul din cele şase de la Catedrala Mântuirii Neamului, are basorelief cu chipul Patriarhului Daniel. Clopotul, turnat la Innsbruck, are 25 de tone şi 3,3 metri înălţime şi 3,3 în lăţime.

Clopotul-gigant va ajunge în România pe 15 mai. Meşterii austrieci au făcut şi proba clopotului care a costat aproape jumătate de milion de euro.

Potrivit trinitastv.ro, sunetul lui i-a impresionat chiar şi pe cei care l-au făurit, iar odată instalat în Catedrala Mântuirii Neamului se va auzi în aproape jumătate de Capitală.

25 de experţi din toată Europa au muncit la realizarea clopotului. Pentru el s-a folosit cupru electrolitic, în proporţie de 78% şi 22% staniu electrolitic. După ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se răci.

Clopotul este cel mai mare dintr-un set de şase, iar pe el se regăseşte în relief chipul Patriarhului Daniel.

În primăvara lui 2008, au început ample lucrări de restaurare a Catedralei patriarhale, în acelaşi timp avându-se în vedere şi achiziţionarea a patru noi clopote care le-au înlocuit pe cele vechi, deteriorate, din clopotniţa de pe Dealul Patriarhiei.

Cele patru clopote au fost binecuvântate, după o veche rânduială liturgică păstrată cu stricteţe în Ortodoxie, de o delegaţie a Patriarhiei Române, în timpul turnării lor, la turnătoria de clopote Grassmayr, din Innsbruck, mai arată reprezentanţii Patriarhiei. Şi clopotele Catedralei Patriarhale au însemnele patriarhale: steaua, crucea şi chipul Patriarhului Daniel, precizează instituţia religioasă.

În 2008 s-au împlinit 350 de ani de când Biserica actualei Catedrale patriarhale, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658), a fost sfinţită de patriarhul Macarie al Antiohiei şi al Întregului Orient, împreună cu mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti şi cu episcopii de Râmnic şi de Buzău.

În 21 aprilie, vor fi turnate celelalte cinci clopotele destinate Catedralei Mântuirii Neamului. Procesul constă în mai multe etape. Aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, va fi turnat în forma clopotelor. Urmează apoi răcirea controlată, într-o perioadă mai lungă de timp. Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite