Un bebeluş român din Italia a fost internat cu suspiciuni de SHU după ce ar fi mâncat brânză Brădet. Cei doi copii din Teleorman nu au acest sindrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Spitalul „Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu SHU
În Spitalul „Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu SHU

Niciunul dintre cei doi copii din Teleorman care au fost aduşi la Spitalul „Marie Curie” nu are sindromul hemolitic uremic. Starea fetiţei din Feteşti care a primit sarmale nu este bună, ea având nevoie să facă în continuare dializă peritoneală. De altfel, presa italiana a anunţat că un copil român a fost internat în spital, având suspiciuni de SHU după ce ar fi mâncat brânză de la compania SC Brădet SRL.

UPDATE Mai mulţi angajaţi ai fabricii Lactate Brădet sunt infectaţi cu E.coli, analizele prelevate de autorităţile de la unii dintre muncitorii din fabrică arătând că pentru şapte dintre ei coproculturile sunt pozitive la această bacterie, iar în cazul a trei este prezent şi germenul care provoacă verotoxina, potrivit news.ro.

UPDATE Administratorul Lactate Brădet, Marius Badea, a declarat că, în opinia sa, nu ar trebui să existe vreo legătură între produsele de la Lactate Brădet şi îmbolnăvirea copilului din Italia.

„Înţeleg că rudele copilului au spus la spital că acesta a mâncat dintr-o brânză pe care au cumpărat-o pe 9 februarie. Eu nu cred că poate fi vreo legătură între brânza vândută de noi şi îmbolnăvirea acestui copil, dar trebuie să aşteptăm rezultatele anchetei. De aproximativ două săptămâni şi jumătate noi am retras toată marfa din Comunitatea Europeană, inclusiv din Italia”, a spus administratorul Marius Badea, citat de news.ro.

El a precizat că peste 150 de români au subscris până acum pentru înfiinţarea companiei Brădet Românesc SA.

Presa italiană a anunţat marţi că un copil român din Florenţa, în vârstă de 14 luni, a fost internat în spital, marţi, sindrom hemolitic uremic produs de bacteria E.coli. Copilul ar fi mâncat brânză care provine de la o firmă din România.

„Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, au precizat autorităţile din Florenţa.

Despre starea copiilor din Teleorman 

„Niciunul dintre ei nu are SHU. (...) Este vorba de doi copii: un copil din Zimnicea în vârstă de doi ani şi jumătate, un băieţel care are verotoxină pozitivă şi care a avut scaune diareice. În condiţiile acestea, toată lumea s-a speriat să nu fie debutul unui sindrom hemolitic-uremic. Lucrurile stau foarte bine, evoluţia lui este foarte bună, nu are niciun fel de semn clinic sau biologic de boală. Cel de-al doilea este din Turnu Măgurele, este un copil în vârstă de şapte luni care a venit în cursul serii (de luni - n.r.) şi el pentru scaune diareice cu sânge. El nu are verotoxină pozitivă şi toţi parametrii clinici şi biologici sunt normali. În cazul ambilor copii se infirmă sindromul hemolitic-uremic”, a precizat medicul Mihaela Bălgrădea, de la Spitalul „Marie Curie”, citată de Agerpres.

Aceasta a precizat că bebeluşul din Mioveni şi  unul dintre copii aduşi din Feteşti se simt mai bine şi este posibil ca în zilele următoare să fie externaţi.

Despre starea bebeluşului „Sărmăluţă”

În legătură cu starea copilului din Feteşti care a primit sarmale, aceasta a precizat că are probleme „serioase încă de boală”, fetiţa având nevoie în continuare de dializă peritoneală, dar şi alte tratamente.

„Singurul copil care rămâne aici şi rămâne cu probleme serioase încă de boală este fetiţa care a consumat carne din sarmale, a cărei stare nu este foarte bună, care are SHU tipic, ce va necesita probabil încă zile lungi de dializă peritoneală, alte tratamente care să încerce să amelioreze toată această simptomatologie care este pe mai multe planuri proastă”, a mai spus medicul de la Spitalul „Marie Curie”.

Mihaela Bălgrădean a subliniat că misiunea medicilor de la spitalul din Capitală este de a salva vieţi, iar aspectele epidemiologice, infecţioase sau de vaccinologie „nu se leagă strict de această activitate".

În opinia sa, cauza bolii nu este legată de vaccinuri, ci de regulile de igienă.

„Cauza acestei boli nu se leagă de vaccinuri. Cauza acestei boli se leagă în primul rând de reguli de igienă, că primul diagnostic este unul preventiv. Trebuie să avem grijă ce dăm să mănânce copiilor pe care îi creştem. (...) De ce s-au îmbolnăvit cei mai mici? Pentru că această boală este caracteristică — este vorba de SHU tipic, cel care este dat de o toxină enteroinvazivă, de o toxină enterohemoragică şi care afectează copilul începând de la vârsta de cinci luni şi până la 3 ani — 3 ani şi jumătate. Atunci când această toxină este conţinută în principal într-un aliment care nu este adecvat vârstei respective. Despre aceasta este vorba, nu este adecvat nici ca mod de preparare, nu este adecvat nici ca intenţie de alimentaţie", a explicat medicul.

Autorităţile din România spun că bebeluşii nu s-au îmbolnăvit de la brânză

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara în urmă cu o săptămână că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei Lactate Brădet din Curtea de Argeş. 

Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la Lactate Brădet şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

De altfel, Institutul Cantacuzino a anunţat pe 9 martie rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice.

Potrivit unui comunicat de presă, au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la un copil din Argeş, unul din Sibiu şi un altul din Bacău, toţi diagnosticaţi cu E.coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

„Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)”, a declarat Adrian Ionel, directorul general al Institutului Cantacuzino. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite