Catedrala Mântuirii Neamului a primit 25 de milioane de lei, la rectificarea bugetară. Asociaţia Secular-Umanistă: „De ce BOR nu se poate autofinanţa?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mântuirii Neamului     FOTO: Arhiva Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului     FOTO: Arhiva Adevărul

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului va fi în continuare susţinută din bugetul de stat, Guvernul alocând 25 de milioane de lei la rectificarea bugetară pentru continuarea lucrărilor,  a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Bugetul alocat la rectificare cultelor este de 67 de milioane de lei. Din cele 67 de milioane de lei, 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului ", a spus ministrul Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă despre rectificarea bugetară, susţinută vineri împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, transmite Mediafax.

Contactat de "Adevărul", Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), a spus că alocarea de fonduri publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este scandaloasă. "În repetate rânduri, înaintea începerii construcţiei, reprezentanţi înalţi ai Bisericii ortodoxe Române (BOR) au susţinut că această construcţie se va realia din fonduri proprii, fără a împovora statul. În realitate, constatăm că sursa banilor o reprezintă bugetele publice, fie că este vorba de Guvern, de primării sau de consilii judeţene. Vă pun o întrebare: Dacă BOR are atât de mulţi adepţi, dacă BOR beneficiază de acel srijin popular, atunci de ce nu poate să se autofinanţeze? De ce nu poate sta pe propriile picioare?", întreabă preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste.

Catedrala poate primi bani din fonduri publice datorită Legii Catedralei Mântuirii Neamului, care a fost dată în 2005, a explicat deputatul independent Remus Cernea pentru "Adevărul". "La începutul sesiunii parlamentare voi depune un proiect de lege pentru a amenda legea Catedralei Mântuirii Neamului", a promis Cernea.

Stadiul construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului

Luna trecută, Catedrala Mântuirii Neamului era finalizată în proporţie de 60%, iar în 2017 ar putea fi gata pentru a fi ţinute slujbe, costurile pentru lucrările "la roşu" fiind sub 100 de milioane de euro, potrivit părintelui Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti.

"Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu». Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere şi uşi, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcţiei să permită să se facă slujbe", a declarat pentru Mediafax părintele Nicolae Crîngaşu.

image

Şantierul a început în decembrie 2011, când s-a turnat prima cifă de beton.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje.

Donaţiile care susţin şantierul Catedralei vin lunar de la credincioşi, la care se adaugă colecta naţională, dar şi sumele alocate de Guvern, primării şi consilii judeţene.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite